2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kettős állampolgárságért kampányolnak Dél-Tirolban

2010. augusztus 27. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

Állampolgári kezdeményezést indított el csütörtökön egy dél-tiroli párt Ausztriában és Dél-Tirolban az olaszországi német ajkúak kettős állampolgárságáért. Ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás, a Dél-tiroli Szabadság elnevezésű párt az osztrák parlament elé terjeszti a kezdeményezést.

Ausztria csak kivételesen, egyéni mérlegelés alapján engedélyezi állampolgárainak a kettős állampolgárságot.

A kezdeményezők szerint a kettős állampolgárság elősegítené a dél-tiroliak kulturális önazonosságának megőrzését, jobb munkavállalási lehetőségekkel járna, emellett nagyobb lehetőséget jelentene Ausztria számára arra, hogy a nemzetközi színtéren fellépjen jogaik védelmében.

A párt éppen Olaszországot tartja a legjobb példának. 2006 óta – írták – minden külföldön élő olasz, így az olasz kisebbségek tagjai is, második állampolgárságként megszerezheti az olaszt.

Tavaly év végén az olaszországi régiót kormányzó Dél-Tiroli Néppárt (SVP) hozta szóba a kettős állampolgárság lehetőségét. Egy befolyásos jobboldali politikus, Andreas Khol volt házelnök akkor értelmetlennek, veszélyesnek és megvalósíthatatlannak minősítette a felvetést. Az osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa emlékeztetett az Ausztria és Olaszország által 1947-ben kötött párizsi szerződésre, amely az alapját képezi az I. világháború után Olaszországhoz csatolt Dél-Tirol autonómiájának. "Egy olyan alkotmánymódosítás, amely osztrák állampolgársághoz juttatná (a dél-tiroliakat), ellentmond a párizsi szerződés betűjének és szellemének" – mondta Khol. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS