2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírálják a hírszerzést 9/11 miatt

2003. július 25. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Rendkívül súlyos bírálatokkal illette az amerikai hírszerző szolgálatokat, mindenekelőtt a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI) az a csütörtökön közzétett kongresszusi jelentés, amely a több mint háromezer halálos áldozatot követelő, az Egyesült Államokat soha nem látott méretekben megrázó, 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat vizsgálta. A mintegy 900 oldalas jelentést a szenátus és a képviselőház hírszerző bizottságából felállított közös testület készítette. A következményeit tekintve egyelőre még kiszámíthatatlan dokumentum végkövetkeztetésében megállapította: a szeptember 11-i terrortámadások megakadályozhatók lettek volna, ha a CIA és az FBI között nincsenek olyan kommunikációs hiányosságok, amelyek akadályozták a terroristákra vonatkozó információk egymásnak történő átadását.

A vizsgálat egyebek között arra derített fényt, hogy már mintegy két évvel az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezett által elkövetett támadások előtt a CIA tudott arról: a washingtoni védelmi minisztériumnak, a Pentagonnak irányított repülőgép két eltérítője, Halid al-Midhar és Navak al-Hazmi terrorista kapcsolatokkal rendelkezett, és San Diegóban olyan muzulmán körökben mozogtak, ahová egyébként az FBI ügynöke is beépült. Csak éppen a két szervezet nem tájékoztatta egymást a rendelkezésre álló információkról, noha ebben az esetben a kölcsönös tájékoztatás "a legjobb esélyt nyújtotta volna a szeptember 11-i összeesküvés leleplezésére" - fogalmazott a dokumentum.

A jelentés - mint ismertté vált - élesen bírálta mind a CIA, mind az FBI tevékenységét a terrortámadások előtti hónapokban is. Arra mutatott rá, hogy a két szervezet jóformán semmit nem tett az al-Kaida általi fenyegetés ellensúlyozására, noha állítólag már jóval korábban tudtak arról, hogy Oszama bin Laden terrortámadást készít elő az Egyesült Államok ellen. Felrótta továbbá: egyik szervezet sem tett megfelelő erőfeszítést annak érdekében, hogy az otthoni és külföldi informátoroktól elegendő információkat gyűjtsön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS