2019. február 23. szombatAlfréd
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pokol Moszkvában: egyre több a halott a füst és a kánikula miatt

2010. augusztus 09. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

52-re emelkedett az oroszországi erdőtüzek áldozatainak száma hivatalosan, ám a valódi szám meghaladhatja az 5 ezret is, ha beleszámolnák azokat is, akik a füst és kánikula miatt veszítették életüket – írja a Financial Times-ra hivatkozva a Realitatea.

Az orosz orvosoknak elbocsátás terhe mellett megtiltották, hogy "hőguta" vagy "túlhevülés" diagnózist állítsanak fel – írta az orosz livejournal honlapon Mamako felhasználói névvel bloggoló kórházi orvos vasárnap, de a moszkvai mentőszolgálat ügyeletes főorvosa cáfolta állítását. A blogger szerint a mentőautókon csoportokban szállítják a hőgutát szenvedett, vagy túlhevüléstől rosszul lett idős embereket, de a mentősöknek és a kórházi orvosoknak megtiltották, hogy hőgutát, vagy túlhevülést állapítsanak meg, és tartózkodnak is ettől, mivel félnek az elbocsátástól.

Az orvos azt is leírta, hogy az elhunytak holttesteit a kórházak pincéiben álló testhelyzetben tárolják, a kórházi halottasház hűtői ugyanis már mind megteltek az egyetlen napra eső 65 halottal. Hozzátette, hogy máskor naponta átlagosan nyolcan halnak meg abban a kórházban, ahol dolgozik.

A blog írója szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a látszatot, hogy Moszkvában minden rendben van. Mamako úgy véli, a fővárosban azért nem hirdetnek ki rendkívüli helyzetet, mert ebben az esetben az egészségügyi dolgozóknak az ügyeletekért dupla díjat kellene fizetni. A környező Moszkvai területen már néhány napja rendkívüli helyzet van.

Az Interfax hírügynökség igazságügyi forrásokból szerzett értesülése szerint júliusban 29,7 százalékkal többen haltak meg a fővárosban, mint tavaly ebben a hónapban. Orvosok magyarázata szerint a tartós hőség és a levegő szennyezettsége különösen a szívbetegek és a krónikus légúti megbetegedésekkel küszködők körében szed áldozatokat. A hivatalos források szerint a helyzet javul: a városban, ahol a legtöbb lakásban nincs klímaberendezés, 123 légkondicionált terem nyílt meg azok számára, akik menekülni akarnak a szmogtól.

Moszkvát hétfőn reggel újra sűrű füstköd borította be, és a lapok szerint a szokásosnál jóval többször hívják a mentőket, a halálesetek száma pedig eléri az átlagos két és félszeresét, de pánik továbbra sem mutatkozik.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a tüzek visszaszorulóban vannak, Moszkva körül vasárnap minden eddiginél kevesebb helyen égett az erdő és a tőzeg, további erőket vontak össze a főváros körül, s kilátás van rá, hogy a hét végére eloltják legalább a levegőt leginkább szennyező tőzegtüzeket. A városi szmoghelyzetben azonban javulás a meteorológusok szerint legalább szerdáig nem várható, legkorábban akkor fordul meg a szél az előrejelzések szerint. A hőmérséklet hétfő reggelre 30 fokra csökkent.

A moszkvai repülőterek egész hétvégén az időjárás függvényében működtek, s nagyon sok repülőgép nem tudott elindulni és leszállni. Szemtanúk szerint a légikikötőkben még az izlandi vulkánkitöréskor tapasztaltnál is súlyosabb helyzet alakult ki. (mti, realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS