2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emeltek a British Petroleum ellen hamisítás és korrupció miatt

2010. július 20. 12:42, utolsó frissítés: 12:44

Engedélyt adott az amerikai kormányzat hétfőn a BP brit olajtársaságnak, hogy további huszonnégy órán át folytassa a mexikói-öbölbeli olajszivárgást gátló új olajfogó berendezés nyomáspróbáját. A döntés előzménye, hogy lehetséges olajszivárgást fedeztek fel az olajfogó sapka közelében, illetve lehetséges, hogy metángáz gyülemlett fel a mélyben. Thad Allen tengernagy közleményében hangsúlyozta, a nyomáspróbák csak akkor folytatódhatnak, ha a BP eleget tesz ama kötelezettségének, hogy gondosan figyelemmel követ minden olyan jelet, amely a helyzet rosszabbodására utal.

A nyomáspróbát múlt szerdán kezdték meg. Thad Allen a múlt hét végén közölte, hogy a teszt eredményei korántsem tökéletesek. A tengernagy bejelentette, hogy huszonnégy órával meghosszabbítják a nyomáspróbát.

Közben a BP olajvállalat és az elsüllyedt olajfúró torony tulajdonosa, a Transocean ellen keresetet nyújtottak be amerikai ügyészek a maffiaellenes, úgynevezett RICO (a bűnöző és korrupt szervezetek ellen irányuló) törvényre hivatkozva. A jogszabály értelmében az olajkonszern és a Transocean jóval magasabb, akár háromszor nagyobb összegű kártérítés fizetésére is kötelezhető a Mexikó-öbölben történt olajszennyezés miatt.

A benyújtott keresetlevelekben az áll, hogy mindkét cég hamisított dokumentumokat bocsátott a hatóságok rendelkezésére, és megtévesztette a befektetőket. A vádpontok között ezen kívül még a megvesztegetés is szerepel. Az amerikai igazságügyi minisztérium egyelőre még nem döntött arról, hogy a felrobbant olajfúró torony ügyében a RICO-törvény alapján indít-e büntetőeljárást, ehhez ugyanis azt is bizonyítani kell, hogy a szóban forgó vállalatok kifejezetten bűnös szándékkal, nem pedig gondatlanul jártak el. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS