2019. február 23. szombatAlfréd
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izraeli támadás: mártír akart lenni három megölt török aktivista

2010. június 02. 18:49, utolsó frissítés: 18:49

A Gázába tartó önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadáskor megölt négy török aktivista közül három vallásos muzulmán volt, aki mártírhalált akart halni – mondták el barátaik és hozzátartozóik. A négy férfit nevét az izraeli hatóságok hivatalosan nem közölték, de a török média iszlamista nem kormányzati szervezetek tagjaiként azonosította őket. Két megölt török állampolgár az IHH török iszlamista szervezete tagja volt.

Izrael 2008. decemberi – 2009. januári gázai övezeti offenzívája idején az IHH Törökország-szerte gyűjtést szervezett a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezette önkormányzatok támogatásával. 1992-es megalapítása óta a szervezet segítséget nyújtott a boszniai háború idején a boszniai muzulmánoknak, több nyugati ország és Izrael pedig azzal gyanúsítja, hogy dzsihadista szervezetekkel áll kapcsolatban.

A török igazságügy-minisztérium vizsgálja az Izrael elleni jogi eljárás lehetőségét.

A török-izraeli konfliktust megsínyli az idegenforgalom is: a lemondások száma 10 és 20 ezer között mozog – mondta szerdán Erturgul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter. A miniszter hangsúlyozta, hogy megértik a lemondásokat, de hozzátette: az izraeliek biztonságban utazhatnak Törökországba, ez nem változott. Ankara szerdán közölte: fokozta a törökországi zsidó kisebbség védelmét szolgáló intézkedéseket a két ország között kialakult feszültség miatt. Besir Atalay belügyminiszter bejelentette, hogy csak Isztambulban húsz helyen – zsinagógáknál, zsidó központoknál – hoztak fokozott biztonsági intézkedéseket. Az izraeli rádió szerdai jelentése szerint Izrael megkezdte ankarai diplomatái családtagjainak hazatelepítését.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán "állami terrorizmussal" vádolta Izraelt. Közölte: jövő heti washingtoni látogatása során kérni fogja Barack Obama amerikai elnököt, hogy "hozzon bátor döntéseket a térség arculatának megváltoztatása érdekében". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS