2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztálin két Hitler elleni merényletet is megakadályozott

2010. május 26. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Sztálin két merényletet is megakadályozott Hitler ellen, mert attól tartott, ha más kerül a náci vezér helyére, a nyugati hatalmak vele békét kötnének. Ezt egy orosz tábornok, Anatolij Kulikov jelentette ki egy történészkonferencián kedden Moszkvában. Kulikov azt mondta, hogy 1943-ben a szovjetek tervbe vettek egy támadást Hitler bunkere ellen, ám Sztálin parancsára leálltak vele, csakúgy mint 1944-ben azzal a merénylettervvel, amelyet egy, a náci vezetés bizalmát élvező orgyilkos hajtott volna végre.

Sztálin hirtelen gondolta meg magát az 1943-as akcióval kapcsolatban. Attól félt – mondta Kulikov -, hogy utóda és annak tanácsadói különbékét kötnének a britekkel és az amerikaiakkal. 1944-ben mégis újabb merénylettervet szőttek a szovjetek Hitler ellen, miután a lehetséges merénylő megnyerte a náci vezetés bizalmát. Már elkészült a részletes orgyilkossági terv, ám Sztálin ismét leállította megvalósítását. Hitler végül öngyilkos lett 1945. április 30-án berlini bunkerében.

Anatolij Kulikov Oroszország belügyminisztere volt 1995-98 között Borisz Jelcin elnöksége alatt. A konferencián bejelentette, hogy hamarosan megjelenik egy könyv Oroszországban a II. világháborúról, és abban benne lesznek a merényletkísérletek résztelei is – adta hírül a Daily Telegraph című brit lap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS