2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország: a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítanák június 4-ét

2010. május 20. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

A fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt közös törvényjavaslatot terjesztett be arról, hogy nyilvánítsák június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. A parlament honlapján olvasható, a Fidesz-KDNP által szerdán benyújtott, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő előterjesztés szerint az Országgyűlés kinyilvánítaná, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

Az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására – olvasható az indítványban. A törvény a békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lépne hatályba.

Az LMP támogatja, hogy a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítsák a trianoni békeszerződés aláírásának napját. Az LMP úgy fogalmazott, egyetértenek a javaslat címének megfogalmazásával, illetve azzal is, hogy a nemzeti traumákat "ki kell tárgyalni". A javaslat szövegének megfogalmazása a párt szerint nem sérti más népek érzékenységét, és egyetértenek azzal is, hogy Trianont tragédiának nevezik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS