2018. április 23. hétfőBéla
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amnesty: nem védi az igazságszolgáltatás a nemi erőszak áldozatait

2010. március 09. 20:08, utolsó frissítés: 20:08

A nemi erőszak női áldozataitól világszerte megtagadják az igazságszolgáltatás igazi, hatékony védelmét – nyilatkozta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a nőnap alkalmából hétfőn közzétett értékelésében.

A kiadott jelentések a szexuális erőszakot vizsgálták a világ fejlődő és fejlett országaiban, Kambodzsában, Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban.

Az AI a tapasztalatok alapján azt követeli, hogy állítsanak fel egy egységes és erős női ENSZ-ügynökséget, amely biztosítaná, hogy a nők és lányok a világ minden részén gyakorlatban is élvezhessék jogaikat.

„A megbecstelenített nőknek a szegény és gazdag országokban egyaránt nagyon kevés esélyük van rá, hogy támadóikat törvény elé állítsák” – jelentette ki Widney Brown, az AI nemzetközi jogért és politikai irányelvekért felelős igazgatója. „Felháborító, hogy a 21. században, amikor a női egyenjogúság biztosítására annyi törvény született, gyakorlatilag minden kormányzat elmulasztja kötelezettségét, hogy megvédje a nőket, és felelősségre vonja a támadóikat” – mondta arra utalva, hogy a tapasztalatok szerint minden bűntényfajta közül a nemi erőszakos estekben a legritkábbak a vádemelések.

"Hacsak nem társul fizikai erőszakkal, a nemi erőszakot egyszerűen nem veszik komolyan. A nőket, akik jelentősebb testi sérülések nélkül kerülnek ki belőle, gyakran megbélyegzik, vagy éppen őket tartják felelősnek a bűntettért, míg az erőszaktevőknek szinte semmilyen társadalmi vagy jogi szankciótól nem kell tartaniuk” – mondta az igazgató.

Bár a jelentésben vizsgált jogrendszerek nagyban különböznek, az Amnesty International úgy találta, hogy mindegyikben találhatóak kiskapuk és ellentmondások, melyek eltántorítják a nőket és lányokat attól, hogy igazságot keressenek. „Rengeteg nő számára az igazságügyi rendszerben szerzett tapasztalatok tovább fokozzák a megaláztatást, amelyet a megbecstelenítés miatt éreznek” – mondta Widney Brown.

A nők elleni erőszak továbbra is az egyik legjelentősebb akadály a nemek közti egyenlőség felé vezető úton – állapította meg az Amnesty International. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS