2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Karadzic szerint a fegyvercsempészet elnyújtotta a boszniai háborút

2010. február 16. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Korábban befejeződött volna a boszniai háború, ha a boszniai muzulmánokat nem segítik külföldről fegyverek becsempészésével – állította hétfőn Hágában Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori vezetője, aki háborús bűnök vádjával áll az egykori Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt.

A 64 éves vádlott egy meghallgatás keretében jelent meg bírái előtt azon országok képviselőivel együtt, amelyektől – védelme érdekében – eddig bizalmasan kezelt iratok átadását kérte a Bosznia elleni ENSZ-fegyverembargó megszegésének bizonyítására. "A fegyverek bevitele a háború folytatását eredményezte" – idézték Karadzicot hágai sajtójelentések.

A fővádlott szerint a háború jóval korábban befejeződhetett volna, ha az "egyik fél" nem jut hozzá olyan utánpótláshoz, amelyet azután a szerbek ellen használtak fel. Mint a meghallgatáson kiderült, az érintett államok – Németország, Franciaország, Horvátország és Irán – egy része a témával kapcsolatban néhány dokumentumot átadott a törvényszéknek. Más iratokról azonban úgy ítélték meg, azok átadása nem indokolt. Irán a meghallgatáson haladékot kért. Karadzic szerint a fegyverek elsősorban Iránból – egyebek között Horvátországon át – kerültek Boszniába.

A tavalyelőtt elfogott Karadzicot egyebek között a szarajevói és a srebrenicai népirtással vádolják a százezer halottat maga után hagyó boszniai háború (1992-1995) perében. Szarajevóban a több mint hároméves ostrom alatt közel tízezren haltak meg, többségében polgári személyek, Srebrenicában pedig több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le a szerb csapatok 1995 nyarán.

Karadzic – aki akár életfogytiglani büntetésre számíthat – nem ismerte el bűnösségét ezekben a vádpontokban, és más háborús bűnök elkövetését is tagadja. A vádlott perét tavaly felfüggesztették, az eljárás márciusban folytatódik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS