2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország atomfegyver-temetőnek használta a Balti-tengert

2010. február 04. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

Oroszország titokban a Balti-tengerben süllyesztett leselejtezett radioaktív és kémiai fegyvereket a 90-es évek közepén; a svéd kormány néhány éve tudomást szerzett erről, de eltussolta az ügyet – jelentette az SVT svéd tv-állomás.

Moszkva a Szovjetunió összeomlása után, 1991 és 1994 között a felszámolásra ítélt lettországi (karostai) haditengerészeti támaszpont kimustrált nukleáris és vegyi fegyvereivel szennyezte a balti államok és Svédország között elterülő Balti-tenger nemzetközi vizeit.

A svéd kormány állítólag már 9 éve tudott az esetről, de – miután úgy ítélte meg, hogy túl sokba kerülne a veszélyes anyagok kiemelése – szőnyeg alá söpörte az ügyet – hangzott el a tv tényfeltáró műsorában. A hatóságok még arra sem vették a fáradságot, hogy pontosan körülhatárolják az érintett tengerrészeket.

A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó sajtójelentés szerint az oroszok Gotland szigetétől keletre, Svédország kizárólagos gazdasági övezetébe tartozó vizeken süllyesztették el a fegyvereket. Az akciókra minden esetben az éjszakai órákban került sor. Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag "nagyon felizgatta magát" az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést. (mti/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS