2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli maffiaellenes intézkedések Olaszországban

2010. január 29. 11:25, utolsó frissítés: 11:25

Rendkívüli intézkedési tervet fogadott el az olasz kormány a maffiaellenes harcról csütörtökön calabriai kihelyezett ülésén. A tízpontos terv központi eleme, hogy felállítanak egy új országos hatóságot, amelynek az lesz a feladata, hogy kezelje a maffiától lefoglalt javakat. Az elmúlt másfél évben 15 ezer vagyontárgyat foglaltak le a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, összesen 9 milliárd euró értékben.

Az intézkedési terv elsősorban a maffia üzleti érdekeit veszi célba. Többek között szigorúbb ellenőrzést vezetnek be, megakadályozandó, hogy maffiakapcsolatokkal rendelkező építőipari vállalkozások nyerjenek el állami megbízásokat.

Emellett újabb intézkedésekkel próbálják meg felvenni a harcot a mérgező hulladék illegális kereskedelmével, amelyből szervezett bűnözői csoportok évente több millió eurós hasznot húznak. Az olasz kormány – amely az olasz köztársaság fennállása óta először ülésezett Reggio di Calabriában – a dél-olaszországi feketemunka felszámolását célzó intézkedéseket is hozott.

Silvio Berlusconi kormányfő ismét hitet tett az elmaradott olasz "Dél" modernizálása mellett. Ennek fontos eleme annak a függőhídnak a megépítése, amely a szicíliai Messina és Reggio di Calabria közötti tengerszoros fölött ívelne át, összekötve Szicíliát a szárazfölddel.

Az olasz kormány azután döntött úgy, hogy Calabria székhelyén tart kihelyezett ülést, hogy január 3-án pokolgép robbant a városi bíróság előtt. A merényletet a helyi maffia, a ’Ndrangheta provokációjának tartják. A calabriai ’Ndranghetát tartják a legveszélyesebbnek a négy nagy olasz maffia közül – a másik három a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a pugliai Sacra Corona Unita. (mti/apa/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS