2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új-zélandi vizsgálat az Ady Gil és a bálnavadászhajó összeütközése miatt

2010. január 07. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Új-Zéland vizsgálatot indított az Ady Gil ausztrál környezetvédő hajó és a Sonan Maru japán bálnavadászhajó szerdai összeütközése miatt – jelentették be csütörtökön Wellingtonban. Murray McCully új-zélandi külügyminiszter felszólította mind a Sea Shepherd környezetvédő szervezetet – amelyé az Ady Gil volt –, mind a japán bálnavadászokat, hogy ne veszélyeztessék emberek életét a déli félteke tengerein.

Az Új-Zélandon bejegyzett Ady Gil a Sonan Maruval ütközve erősen megrongálódott a Commonwealth-öbölben. A korábbi információkkal ellentétben nem süllyedt el, a környezetvédők megmentették ettől. Hatfős legénységét sértetlenül kimentették.

"Az új-zélandi kormány a leghatározottabban ellenzi, hogy Japán bálnavadászatot folytasson az Antarktisz vizein, de azt is, hogy bárki emberek halálát okozza ott. Új-Zélandra hárul a vizsgálat, de Ausztrália is segít benne" – mondta a miniszter.

Közben a környezetvédők helikopterrel akarják folytatni a japán hajóval a tengeri csetepatét. Paul Watson, a Sea Shepherd alapítója és a szervezet fő hajójának kapitánya közölte, hogy a helikoptert a hajóról indították el. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS