2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Föld népessége megközelítette a 7 milliárdot

2009. december 24. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

A Föld népessége az újévben megközelíti a 7 milliárdot: január elsejére virradóra előreláthatólag 6.834.509.600 ember él majd a bolygón - közölte szerdán, Hannoverben a Világnépesség Német Alapítvány (DSW).

2009-ben a világ népessége mintegy 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország egész lakosságának. Minden másodpercben átlagosan 2,6 csecsemő születik a Földön. Százalékos megoszlásban Afrika népessége növekszik a leggyorsabban. 2009-ben a fekete kontinens lakossága már túllépte az 1 milliárdot.

Afrika legtöbb országa az alapítvány adatai szerint már nem képes megfelelően gondoskodni lakosságáról. A gyors népességnövekedés súlyosan megterheli a természeti erőforrásokat, az oktatási és egészségügyi rendszert, és élezi a szegénységet. Az alapítvány felhívta a német szövetségi kormányt, hogy lényegesen több pénzzel segítse a fejlődő országokban a családtervezést. A szóban forgó országok lakóinak csak így nyílna reális esélyük arra, hogy elkerüljék az éhínséget és a szegénységet. A befektetés gazdasági szempontból is megéri: az ENSZ Népességalapja (UNFPA) szerint minden egyes euró, amelyet családtervezésre fordítanak, 31 eurót spórol meg a vízszolgáltatás, egészségügyi rendszer és az oktatásügy terén. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS