2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bálnavadászok és környezetvédők csaptak össze a Déli-sarki-óceánon

2009. december 24. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Vízágyúkkal, illetve vakító lézerrel csaptak össze japán bálnavadászok és militáns környezetvédők az Antarktisz körüli Déli-sarki-óceánon - közölték a felek szerdán. A Sea Shepherd környezetvédő szervezet Ady Gil nevű, új-zélandi bejegyzésű hajója 20 méter híján nekiütközött a Szonan Maru 2 japán bálnavadász hajónak szerdán - közölte a japán kormány támogatásával működő "bálnakutató intézet". Az aktivisták lézerrel próbálták elvakítani a japán hajó legénységét, és mechanikus hajítószerkezetet használva labdaformájú lövedékekkel "bombázták" őket három és fél órán keresztül.

A környezetvédők ezzel szemben azzal vádolták a japánokat, hogy tömegoszlató hangtechnológiát, illetve vízágyúkat vetettek be az aktivisták ellen, akik - állításuk szerint - erre reagálva alkalmaztak vakító lézert.

A japán közlés szerint kedd este is történt összetűzés egy bálnavadász hajó és a Sea Shepherd egy hollandiai bejegyzésű hajója között, amelynek fedélzetéről vajsavat tartalmazó üvegeket hajigáltak a bálnavadászokra. A japánok a szervezet mindkét hajóját azzal vádolják, hogy kötelet húznak maguk után abból a célból, hogy az rácsavarodjon a bálnavadász hajó kormánylapátjára és hajócsavarára.

A vadászszezon nemrég kezdődött meg a déli féltekén, ahol a Sea Shepherd minden évben megkísérli feltartóztatni a japán bálnavadászokat "kalóz" stílusú támadásaival. A bálnák kereskedelmi célú vadászata tilos, ám egy nemzetközi egyezmény lehetővé teszi az állatok tudományos kutatások céljára történő elejtését. A környezetvédők amiatt bírálják a japánokat, hogy túl sok bálnát ejtenek, s eladják és elfogyasztják azt a bálnahúst, amelyet végül nem használnak fel tudományos célra. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS