2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dél-Tirol: még mindig nem legális használni a német helységneveket

2009. december 18. 09:16, utolsó frissítés: 09:16

A dél-tiroli regionális kormány vezető pártja erélyesen tiltakozott szerdán amiatt, hogy a római kormány megakadályozta a német nyelvű helységnevek használatának legalizálását az észak-olaszországi térségben.

A Dél-tiroli Néppárt (SVP) "csattanós pofonnak" minősítette Róma döntését, amely az utolsó pillanatban megtorpedózta egy átfogó törvénycsomag parlamenti elfogadását. Ennek keretében mintegy 29 ezer – részben a fasiszta diktatúra idején hozott – törvényt helyeztek volna hatályon kívül december 16-tól. Köztük volt az is, amely 1925 óta megtiltja az 1919-ben Ausztriától elcsatolt Dél-Tirol (Alto Adige) területén a települések német nevének használatát.

Luis Durnwalder tartományi elöljáró (SVP) – azaz helyi kormányfő – bírálta, hogy "éppen a demokratikus Olaszország" szerez ismét érvényt a múlt század húszas éveiben született fasiszta törvényeknek. Richard Theiner, az SVP frakcióvezetője a bolzanói parlamentben bejelentette, hogy pártja az alkotmánybíróságon keres orvoslatot.

Arra reagálva, hogy Franco Frattini külügyminiszter a vitában "aknamunkával" vádolta az SVP-t, Theiner "etnikai uszítást" vetett a római politikus szemére. Leszögezte: egész Európában sehol nem akad példa arra, hogy egy kormány újból hatályba léptessen egy olyan törvényt, amely "megaláz egy kisebbséget".

Még keményebben fogalmazott a bolzanói parlamentben a Dél-tiroli Szabadság (SF) párt vezérszónoka. Eva Klotz szerint a keddi döntéssel Róma megmutatta, hogy nem hajlandó véget vetni ennek a "kulturális bűncselekménynek". A fasiszta kor törvényeihez való ragaszkodás újabb bizonyítéka annak, hogy identitásával kapcsolatban Dél-Tirol nem remélheti Rómától a hosszú távú "kiirtási politika" megváltoztatását.

Dél-Tirolban évtizedek óta megoldatlan a helységnevek kérdése, noha az autonómia-statútum értelmében ennek eldöntése a régió (korábban tartomány) hatáskörébe tartozik. (A legtöbb dél-tiroli település határában mindazonáltal olasz és német nyelven is olvasható a helység neve – például Bolzano és Bozen, vagy Bressanone és Brixen.) Durnwalder kormányfő 2007-ben kezdeményezte egy bizottság létrehozását, amely a tényleges névhasználat függvényében tenne javaslatot többnyelvű elnevezésekre. A témát azonban mind ez ideig nem tűzte napirendjére a dél-tiroli parlament. (mti/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS