2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A török kormányfő bírálja a kurd párt betiltását

2009. december 15. 00:59, utolsó frissítés: 00:59

A török miniszterelnök ellenvéleményt nyilvánított hétfőn az ország legnagyobb kurd pártjának betiltása kapcsán. "Álláspontunk a Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) betiltását illetően világos: ellenezzük pártok betiltását. Úgy véljük, hogy egyéneket kell megbüntetni, nem pedig egy egész pártot" – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan a parlamentben.

A kormányfő pártja tavaly csak hajszállal kerülte el, hogy a kurd párt sorsára jusson. Az Igazság és Haladás Pártját (AKP ) a világi rend elleni tevékenységgel vádolta a török főügyész. Az alkotmánybíróságon azonban nem volt meg a minősített többség a párt betiltásához, miután azt csak a tagok egyszerű többsége támogatta.

A DTP-t, amely az egyetlen kurd párt a török parlamentben, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillaszervezethez fűződő kapcsolatai miatt tiltották be. A múlt heti betiltás és a párt vezetőinek a politikai életből öt évre történt kizárása bírálatot váltott ki az Európai Unió részéről. A bírósági döntés megfigyelők szerint súlyos csapást jelent az EU-csatlakozáshoz fűzött ankarai reményekre.

A döntés ugyanakkor fokozza a politikai instabilitást Törökországban, és aláássa a kormány lépéseit a kisebbségi kurdok jogainak növelése felé. A betiltó ítélet fel fogja bátorítani a nacionalista pártokat, amelyek hevesen ellenzik a kormánynak a kurd jogokat szélesítő lépéseit.

A DTP-nek nagy a támogatottsága a főként kurdok lakta délkeleti országrészben: csaknem száz helyi önkormányzatot irányít, és nem tudni, hívei kit fognak támogatni azután, hogy a pártot betiltották. Fordulhatnak a Béke és Demokrácia Pártjához (BDP), amelyet volt DTP-tagok alakítottak tavaly, miután megindult a pártbetiltási eljárás. A demokratikus folyamatba vetett hit megingása következtében heves tüntetésekre és a PKK iránti rokonszenv erősödésére lehet számítani. Az ítélethez vezető feszültségnek már két halottja van. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS