2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nobel-békedíjasok Berlinben: szűnjön meg minden fal

2009. november 12. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

A falak megszüntetésére szólítottak fel az egész világon berlini tanácskozásukon a Nobel-békedíj kitüntetettjei. Találkozójukra a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából került sor a német fővárosban, és azon 15 kitüntetett vett részt, köztük Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió volt vezetője, Lech Walesa, a Szolidaritás lengyel szakszervezet hajdani elnöke, Frederik Willem de Klerk egykori dél-afrikai elnök, továbbá a szegények bankárjának nevezett bangladesi Muhammad Yunus, továbbá a nemzetközi politikai, gazdasági és kulturális élet számos elismert képviselője.

Szerdán elfogadott nyilatkozatukban a Nobel-békedíjasok arra szólítottak fel, hogy szerte a világon meg kell szüntetni minden falat, és ennek kapcsán a békét fenyegető nemzeti, nemzetközi, a személyek közötti és intézményes falakra utaltak.

Ennél konkrétabban sürgették a nukleáris fegyverektől mentes világ útjában álló falak lebontását, a szegények és a gazdagok között fennálló falak ledöntését, továbbá a kulturális, vallási és etnikai közösségek közötti falak felszámolását. Egyidejűleg hangsúlyozták a klímaváltozás elleni harcot fékező, továbbá a generációk között fennálló falak lebontásának szükségességét is.

A zárónyilatkozat aláírói méltatták az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött egyetértést a nukleáris leszerelés előmozdításáról, továbbá a "legfrissebb" Nobel-békedíjas, Barack Obama amerikai elnök vízióját egy atomfegyverek nélküli világról. Obama belpolitikai elfoglaltsága miatt nem volt jelen a berlini fal leomlásának évfordulójával kapcsolatos, hétfőn tartott ünnepi megemlékezésen és így a Nobel-békedíjasok találkozóján sem. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS