2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halasztással kezdődött Karadzic pere Hágában

2009. október 26. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

Megkezdődött hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéken a népirtással vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök büntetőpere, de azonnal el is napolták, mert a vádlott nem jelent meg a bíróság előtt.

A boszniai háború politikai főbűnösét kétrendbeli népirtással vádolják a 10 ezer ember életét kioltó szarajevói ostrom, valamint a 8 ezer muszlim kivégzését is magában foglaló srebrenicai hadművelet miatt. Gyilkosságok, kínzás, nemi erőszak, a lakosság elüldözése, kényszermunka is szerepel a vádpontok között.

Karadzic, aki állítása szerint még nem tudta áttanulmányozni a vaskos vádiratot, múlt héten már jelezte, hogy bojkottálja perének kezdetét a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken.

A bírák úgy döntöttek, hogy az eljárás kedden délután folytatódik. Az elnöklő dél-koreai bíró, O Gon Kvon jelezte, hogy amennyiben Karadzic akkor sem jelenik meg, várhatóan kineveznek egy ügyvédet, aki képviselni lesz hivatott a vádlottat. Karadzic hivatalosan maga látja el védelmét, bár a háttérben számos jogi tanácsadó segíti ebben. O Gon bíró felkérte a vádlottat, hogy a továbbiakban ne akadályozza a törvényszék munkáját.

Az 1992-1995 közötti boszniai háború százezer halottat és 2,2 millió menekültet hagyott maga után. Karadzic mellett a még mindig bujkáló Ratko Mladic katonai vezetőt és a három évvel ezelőtt hágai börtönében elhunyt Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőt tartják számon a hadműveletek irányítójaként.

Az eljárás gyorsításának érdekében az ügyészek már módosították, rövidítették a vádiratot, amely immár csak hetven oldalból áll, és alig tucatnyi településre összpontosít. A per így is várhatóan évekig tart majd. Karadzic nem ismerte el a törvényszék illetékességét az ügyben, és önnön bűnösségéről is csak közvetetten - hallgatással - nyilatkozott, nemlegesen. A vádlott büntetése életfogytiglani börtön lehet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS