2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Berlusconi megúszta: mentessége lesz

2003. június 20. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Egy újonnan elfogadott törvény szerint nem indítható bírósági eljárás az öt legfőbb olasz közjogi méltóság ellen hivatali ideje alatt. A törvény gyakorlatilag a hamarosan az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Olaszország miniszterelnökét, Silvio Berlusconit védi, aki ellen korrupciós vádakkal indult per a közelmúltban.

Az olasz parlament alsóháza is elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében Silvio Berlusconi kormányfő hivatali ideje alatt mentességet kap a büntetőeljárások alól. A döntés nyomán szinte biztos, hogy megszűnik az a korrupciós per, amely a milánói bíróságon indult Berlusconi ellen. Sőt, mire a kormányfő leköszön tisztségéről, már túl sok idő fog eltelni ahhoz, hogy törvényes keretek között újrainduljon a bírósági eljárás. Berlusconi jelenlegi mandátuma 2006-ban jár le, ám feltehetően újraindul a kormányfői posztért.

Az ellenzék szerint a törvényt azért vitték keresztül gyorsan az olasz törvényhozáson, hogy az EU soros elnöki tisztét nyáron átvevő Berlusconit ne lehessen rendszeresen bíróság elé idézni és esetleg elítélni. A most valószínűleg megszűnő bírósági eljárás során az olasz kormány fejét azzal vádolják, hogy az 1980-as években bíróságokat próbált lefizetni azért, hogy megakadályozza egyik üzleti versenytársát abban, hogy az megszerezze az állami tulajdonban lévő SME élelmiszeripari vállalatot. Az SME végül Berlusconi tulajdonába került. Az olasz miniszterelnök az ügy keddi tárgyalásán kitalációnak nevezte a vádakat. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS