2019. február 23. szombatAlfréd
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Palesztin és izraeli aktivisták közös béketerve

2009. szeptember 15. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Palesztin és izraeli aktivisták nyilvánosságra hozták kedden egy nagy munkával, közösen készített béketervüket, amelyben körvonalazzák a lehetséges kiegyezés határait. A tervet az úgynevezett Genfi Kezdeményezés készítette kétéves munkával. A csoport szakértőkből és egykori diplomatákból, kormányhivatalnokokból állt össze.

A több mint 400 oldalas, kivonatban ismertetett terv lényege az, hogy létrejönne az önálló palesztin állam Ciszjordánia területének 98 százalékán és a Gázai övezetben, s hozzá tartoznának Jeruzsálem arab kerületei is. Részét alkotja egy ütemterv is az izraeli kivonulásra a megszállt területekről. A palesztin állam fegyverzetét korlátoznák, felsorolva, milyen fegyvereket nem birtokolhat.

A terv mögött nincs hivatalos támogatás, de érdeklődést keltett mind izraeli, mind palesztin vezető körökben. A részletes változat nyilvánosságra hozatalával megvárják, amíg az amerikai diplomácia is előáll a béketárgyalások újraindítását szolgáló új kezdeményezésével.

A jövő héten az ENSZ Közgyűlésén egyaránt ott lesz New Yorkban Barack Obama amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök, de még nem tudni, sikerül-e megteremteni az alapot egy háromoldalú találkozóhoz. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS