2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új, egységes nőjogi ENSZ-szerv jön létre

2009. szeptember 15. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

Az ENSZ új szervezetben egyesíti a világszervezet négy korábbi, a nők jogaival foglalkozó hivatalát - erről az ENSZ-közgyűlés hozott határozatot helyi idő szerint hétfőn New Yorkban. A lépés pártolói szerint a hivatalok összevonása áttörés a női egyenjogúságért folytatott harcban, bírálók szerint viszont ez csak akkor igaz, ha egyértelműen megszabják az új szerv feladatait.

A csaknem három évi egyeztetés után egyhangúlag megszületett döntés szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak egy éven belül el kell készítenie egy javaslatot, amely tartalmazza az új hivatal szervezeti felépítését, költségvetését és végrehajtó testülete összetételét. Az új szervet főtitkár-helyettes fogja irányítani, vagyis magasabb beosztású tisztségviselő, mint a nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó korábbi hivatalokat.

Az Európai Unió üdvözölte a lépést. Az Oxfam brit segélyszervezet ugyanakkor "sajnálatosnak" nevezte, hogy - mint közölte, "egyes tagállamok", a fejlődő országokat tömörítő "77-ek csoportja" miatt - elhalasztották az új szerv jogosítványainak meghatározását. (mti/reuters/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS