2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogták a vukovári vérengzés felelõsét

2003. június 13. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Péntekre virradóra elfogta a szerb rendõrség a Nemzetközi Törvényszék (NT) egyik legkeresettebb vádlottját, Veselin Sljivancanin nyugalmazott ezredest, akit az 1991-es vukovári vérengzés legfõbb felelõsének tart a hágai bíróság. A jugoszláv hadsereg nyugalmazott ezredese majd két éven át bujkált a hatóságok elõl. Csütörtök délután a rendõrség terroristaelhárító osztaga megszállta azt a belgrádi házat, amelyben az ezredes lakása is található, a letartóztatás pillanatáig azonban nem lehetett biztosan tudni, hogy Sljivancanin a lakásában van-e.

A késõ esti órákra több ezres tömeg gyûlt össze az ötszintes épület elõtt, eleinte csak kisebb összetûzésekre került sor a rendõrökkel, majd egyre durvább incidensek történtek. A feldühödött nép kövekkel és üvegpalackokkal kezdte dobálni a biztonságiakat, rendõrautókat rongáltak meg, mire a hatóságok több száz rohamrendõrt és állig felfegyverzett, álarcos csendõrt küldtek a helyszínre. Éjfél elõtt a biztonságiak könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetõk ellen, akik felgyújtott szemetes konténerekkel barikádozták el az utcákat.

A kommandósok éjfél után hátrakötött kézzel, fehér trikóban elvezették Sljivancanint, aki - mint kiderült - elbarikádozta magát lakásában. Kora hajnalban a szerb belügyminisztérium közleményében megerõsítette, hogy Sljivancanint letartóztatták, miután "betörték lakása páncélajtaját". A letartóztatást után még másfél órán át tartottak az összecsapások a tüntetõk és a rohamrendõrök, illetve csendõrök között, akik a környékbeli utcákon üldözõbe vették a rendbontókat. Legkevesebb tíz személy -- közöttük három rendõr -- sérült meg a zavargásokban.

Veselin Sljivancanin -- aki éppen pénteken tölti be ötvenedik életévét -- a hágai törvényszék legkeresettebb feltételezett háborús bûnösei közé tartozik. Vukovár ostromának utolsó heteiben õrnagyi rangban a város környékén állomásozó katonai egységeknek volt a hadmûveleti parancsnoka. Szerbiában sokan hõsként tisztelik, külön bizottság alakult a védelmére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS