2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választható tantárgy lehetne a kurd nyelv a török iskolákban

2009. augusztus 20. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

A török kormány tervei szerint választható tantárgyként lehetne tanulni a kurd nyelvet az állami iskolákban - jelentette a helyi sajtó szerdán a török kormányfő egyik tanácsadójára hivatkozva.

A kurd nyelvet fakultatív tantárgyként lehetne felvenni az iskolákban, így akit érdekel, az tanulhatja - mondta Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti képviselője az Aksam című napilapnak. "Ha ezt nem tesszük lehetővé, az egy kulturális berlini fal felhúzásával lenne egyenlő" - tette hozzá.

A kurd nyelv oktatását 2002-ben már engedélyezték a magániskolákban, hogy ezzel is növeljék Törökország európai uniós csatlakozásának esélyeit. Ám ezek az iskolák ma már nem működnek, és egyre több kurd szülő szeretné, hogy gyermeke az ingyenes állami oktatás keretében tanulhassa meg anyanyelvét.

A török ellenzék nem támogatja a javaslatot, arra hivatkozva, hogy az veszélybe sodorja az ország egységét. Celik a bírálatokra reagálva leszögezte, hogy mindenképpen a török marad az államnyelv, és hangsúlyozta, hogy nem tesznek olyan lépést, amellyel Törökország egységét fenyegetnék.

A török kormány július végén bejelentette, hogy kész nyitni a kurdok irányába, és hajlandó több jogot biztosítani nekik annak érdekében, hogy le tudják zárni a kisebbség fegyveres szervezetének 25 éve tartó felkelését. A betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1984 óta folytat fegyveres küzdelmet a kurdok lakta délkelet-törökországi területek autonómiájáért. A harcokban eddig több mint 37 ezren haltak meg. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS