2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltűnt egy finn-máltai teherhajó az Északi-tengeren

2009. augusztus 12. 16:03, utolsó frissítés: 16:03

Nyoma veszett egy finn teherszállító hajónak az Északi-tengeren; a brit parti őrség attól tart, hogy kalózok keríthették hatalmukba. Utoljára július 28-án tudtak kapcsolatba lépni a máltai zászló alatt közlekedő, Arctic Sea nevű hajóval, amely egy finn hajózási társaság megbízásából farakományt szállított Algériába. Ekkor a hajó éppen a Doveri-szoroson haladt keresztül. Két nappal később az Arctic Sea pozícióját az észak-franciaországi partoknál azonosították, ám azóta nyoma veszett.

A spanyol parti őrség nem észlelte a hajót a Gibraltári-szorosban, pedig ott mindenképp át kellett volna haladnia, hogy a terveknek megfelelően augusztus 4-re elérje algériai úti célját.

Az orosz haditengerészet már jelezte, hogy keresik a hajót, amelyen 15 orosz matróz teljesít szolgálatot. Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasítást adott a védelmi minisztériumnak, hogy tegyen meg mindent a hajó felkutatása - és szükség esetén kiszabadítása - érdekében.

Feltételezések szerint a hajót közvetlenül a finn partok elhagyása után, még a Balti-tengeren kaparinthatták meg kalózok. A finn hajózási vállalat elmondta, hogy álarcot viselő fegyveresek egy időre hatalmukba kerítették a hajót július 24-én, ám 12 óra múlva állítólag útjára engedték. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS