2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az osztrák külügyminiszter bírálja a dél-tiroli referendum követelését

2009. július 27. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter vasárnap visszautasította a bécsi parlament egyik alelnökének, a szabadságpárti Martin Grafnak azt a felvetését, hogy tartsanak népszavazást az Olaszországhoz tartozó Dél-Tirol Ausztriához való visszacsatolásáról.

"Nézetem szerint ez egy tisztán pártpolitikai húzás, mivel ott van a Dél-tiroli Szabadság (SF) párt, amely ugyanezt a kürtöt fújja" - jelentette ki az osztrák külügyminiszter a Tiroler Tageszeitung című napilap hétfői kiadásának adott nyilatkozatában.

Előzőleg a jobboldali Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Martin Graf a Die Presse am Sonntag vasárnapi lapnak kifejtette, hogy a dél-tiroliaktól megtagadták az önrendelkezés jogát, amikor az I. világháborút lezáró békeszerződés szűkebb hazájukat Olaszországnak ítélte.

Itt az ideje megkérdezni a lakosságot, hogy "legyen-e Tirol újból egységes" - mondta. Érvelése szerint az önrendelkezési jog Európa "német népességét" is megilleti.

Reagálásában az osztrák diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy "nem tartja sokra, amikor valaki kívülről bekiabál, és megpróbál zavart kelteni az Olaszországhoz fűződő kapcsolatokban.

Spindelegger a Tiroler Tageszeitungnak elmondta, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői tanácsülése alkalmából olasz kollégájával, Franco Frattinivel beszélve nyilvánvalóan kénytelen lesz majd kommentálni, hogy vajon Graf támadásának van-e valami köze az osztrák hivatalos állásponthoz. "De mivel nincsen, nagyon rövid lesz majd a válaszom" - közölte a külügyminiszter.

Mint mondta, tartani fogja magát ahhoz, "hogy mi a dél-tiroliakat támogatjuk az ő autonómiájuk keretében, és fellépünk a védelmükben, ahogy azt Ausztria világosan vállalta".

Dél-Tirol lakosságának 60 százaléka német ajkú, 30 százalék olasz, míg 10 százalék a ladino népcsoporthoz tartozik. A Dél-Tirolban működő politikai pártok közül kettő is elégedetlen a régió jelenlegi státusával. Míg azonban a Szabadelvű Párt (FP) beéri az 1972 óta élvezett autonóm státus határozottabb érvényesítésének követelésével (főként adózási téren), hogy végül Dél-Tirol "gyakorlatilag függetlenné" váljon Itáliától, addig a Dél-tiroli Szabadság (SF) nyíltan lándzsát tör a kiszakadás és az (Ausztriához tartozó) Észak-Tirollal való egyesülés mellett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS