2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha meg is egyezett Karadzic és Holbrooke, Hágát ez nem érdekli

2009. július 09. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Nem köti a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéket, ha volt is egyezség Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezető és Richard Holbrooke amerikai főtárgyaló között - mondta ki szerdán nyilvánosságra hozott határozatában a hágai székhelyű ENSZ-testület. A törvényszék akkor is ítélkezik az egyik boszniai háborús főbűnösnek tekintett Karadzic ügyében, ha bizonyítást nyerne az egyezség léte - tette hozzá.

Tavaly nyári elfogása óta Karadzic többször hivatkozott arra, hogy Holbrooke 1996-ban ígéretet tett neki: nem vonják felelősségre a törvényszéken, ha visszavonul a közéletből. Holbrooke tagadja, hogy ilyen egyezséget kötöttek volna. A volt boszniai szerb vezető májusban hivatalos beadványban fordult a törvényszékhez, amelyben azt állította, tanúi vannak a megállapodásra, és a vádirat megsemmisítését kérte.

A bírák azonban a határozatban leszögezték: nem fogadják el azt az állítást, hogy az egyezség kötné a törvényszéket is. Kiemelték: Karadzic nem bizonyította, hogy Holbrooke az ENSZ nevében cselekedett volna, és azt sem, hogy az eljárás során bármilyen visszaélés történt.

A 64 éves Karadzicot a vád képviselője az 1992-95 közötti boszniai háború egyik főbűnösének tartja a még bujkáló Ratko Mladic katonai vezető mellett. Az ellene szóló vádak között népirtás is szerepel, s őt teszi az ügyész felelőssé Szarajevó ostromáért és a srebrenicai muzulmánok módszeres kivégzéséért. A súlyos vádak miatt életfogytiglani börtön várhat rá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS