2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Osztrák megemlékezés a "kristályéjszakáról"

2002. november 11. 10:07, utolsó frissítés: 15:12

A 64 évvel ezelotti náci pogrom áldozataira emlékezve politikusok és a németországi zsidó közösségek képviseloi a hét végén az antiszemitizmus és az idegengyulölet elleni határozott fellépés szükségességére hívták fel a figyelmet. 1938 november 9-én a nácik zsinagógákat gyújtottak fel és zsidó tulajdonban lévo ingatlanokat dúltak fel. 91 ember meghalt, több mint 30 ezer zsidót letartóztattak.
Alexander Brenner, a berlini zsidó közösség vezetoje kijelentette: a zsidóknak manapság ismét az antiszemitizmus feléledésének fájdalmas tapasztalatával kell szembesülniük. Ugyancsak megemlékezések, koszorúzások voltak a falnyitás 13. évfordulóján. 1989. november 9-én mehettek át eloször a határátkelohelyeken minden formaság nélkül a Berlin keleti felében élok a város nyugati részébe.

Ausztriában kiállítással emlékeztek meg az 1938. november 10-re virradó kristályéjszakáról, amely a nyílt zsidóüldözés kezdetét jelezte. A bécsi zsidó hitközség belvárosi zsinagógájában Ariel Muzicant, a hitközség elnöke nyitotta meg azt az emlékhelyet, amelyen palatáblákra felvésték a második világháborúban megölt 65 ezer osztrák zsidó nevét.
A Kristályéjszakát a náci propagandagépezet szervezte, s spontán reagálásként tüntette fel arra, hogy egy zsidó menekült Párizsban megölt egy német diplomatát. A részletes utasítások alapján zajló, úgymond "spontán" tüntetések az egész birodalomban gyújtogatásokhoz, gyilkosságokhoz és pusztításhoz, igazi pogromhoz vezettek. Megvannak azok az iratok is, amelyek "Heydrich, SS-Gruppenführer" aláírásával utasítják a "spontán tüntetoket", hogy az éjszaka "eseményeinek" befejeztével orizetbe kell venni a leheto legtöbb zsidót -- foleg a jómódúakat, s egyelore csak az egészséges, nem túl idos férfiakat -- és aztán a leheto leghamarabb a koncentrációs táborokba kell szállítani oket. Ausztriában ezen az éjszakán 7700 zsidót vettek orizetbe, s közülük 3700 embert hamarosan a dachaui koncentrációs táborba deportáltak. Bécsben 27 embert megöltek és a 44 zsinagóga közül 43-at, valamint több imaházat leromboltak, mintegy 4000 üzletet feldúltak, vagy bezártak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS