• Megosztás:
  •  Világ RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:44 GMT +2, 2009. június 23.

Ján Slota büszke arra, hogy megvert egy magyart


HIRDETÉSJán Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke büszke arra, hogy a hetvenes években megvert egy magyart, aki magyar dalokat játszott. A kormánypárti politikus erről a Sme című szlovák liberális napilap beszámolója szerint hétfőn a zsolnai járási bíróságon beszélt a Ján Slota kontra Markíza televízió per kapcsán.

A magyarellenességéről ismert pártvezér azért perelte be a Markízát, mert a televízió tavaly a Nemzeti Emlékezet Intézetének irattárában található dokumentumokkal bizonyítva nyilvánosságra hozta: Slota fiatal korában jogerősen háromszor volt büntetve, amit a politikus a bírósági tárgyaláson el is ismert.

Az egyik büntetést - fizetéselvonást - azért kapta, mert 1979-ben megvert egy magyart, aki folyton magyar dalokat játszott. Az SNS elnöke ma is büszkén vállalja tettét. "Igen, elítéltek egy magyar nemzetiségű raktáros megtámadásáért. Úgy gondolom, hogy ez is egyértelműen meg volt rendezve, mert ez a magyar, aki a Nemzetközi Nőnapon állandóan magyar dalokat játszott, előbb meglökött engem" - magyarázta az esetet Slota. Az incidenst állítólag kiprovokáló B. László raktáros gyógyulása hét napig tartott. "Arra, hogy ennek a magyarnak monoklit csináltam, büszke vagyok" - jelentette ki Slota a bíróságon.

A Markíza televízióban bemutatott anyagok szerint Slota fiatal korában egyebek között Szlovákiában társaival együtt feltört egy üzletet, illegálisan Ausztriába távozott, ahol autót lopott. 1983-ban vezető bányatechnikusként olyan utasítást adott, aminek következtében tűzvész keletkezett. Slota ezzel kapcsolatban azt állította, hogy munkatársai nem tartották be maradéktalanul utasításait, ezért keletkezhetett tűz. A tiltott határátlépéssel összefüggésben pedig megjegyezte: másutt ma hősként tisztelnék ezért a cselekedetéért.

A lopásokat azonban Slota tagadja, s a bíróságon ismételten azt állította, hogy politikai lejárató kampány folyik ellene. (mti)HIRDETÉS
Adatbank

augusztus 28
Udvardy FrigyesVincze GáborBalogh Béni


2006. augusztus 28.

Augusztus 26-án Kolozsváron, a Gy. Szabó Galériában megnyílt Major Gizella marosvásárhelyi művésznő első egyéni kolozsvári pasztellkiállítása. Németh Júlia műkritikus a különleges, harmonikus látványra hívta fel a figyelmet. /Ö. I. B.: Fények játéka. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 28./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. augusztus 28.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködésében augusztus 21-én Budapesten megkezdődtek Shakespeare Lear király című tragédiájának próbái. A darabot a Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László viszi színre, és azért tekinthető egyedülálló vállalkozásnak, mert a rendező egyszerre dolgozik a két társulattal. Jelen esetben a két társulat közös munkájából két különálló produkció jön majd létre Budapesten, illetve Sepsiszentgyörgyön. /Budapesten a Tamási Áron Színház társulata. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 28./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

2006. augusztus 28.

Nyugdíjba vonult Sigmond Elíz marosvásárhelyi báb- és jelmezkészítő, lakásán színes, vidám ruhák, vicces kalapok, sapkák sorakoznak. Ahogy belép, a gyermek körülnéz, és szeretne azonnal részese lenni a látottaknak. Felpróbálja, illegeti magát, boldog, ha a fejére teheti, vállára terítheti a ruhákat, meséli. A jelmezkészítő híre szájról-szájra jár: óvónők, tanítónők adják egymásnak az egykori bábkészítő címét. Az óvodai, iskolai rendezvények, ünnepek, karácsony, farsang, születésnapi mulatságok előtt egyre többen keresik meg, hogy varrjon nekik jelmezt. Ötletből soha nem fogy ki, három évtizedes bábszínházi munka nem múlik el nyomtalanul. /Antal Erika: Palást, manókalap és társaik. = Krónika (Kolozsvár), aug. 28./
[Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2003]

1989. augusztus 28.

A Kultuszdepartament (Vallásügyi Főosztály) meneszti tisztségéből Tőkés László temesvári református lelkészt (utódát, Makay Botondot még augusztus 20-án kinevezték), ezután Papp László nagyváradi református püspök szeptember 1-vel felfüggeszti állásából Tőkést, aki ezt törvénytelennek tartja. Október 15-én ezért levélben Nicolae Ceauşescuhoz fordul, arra kérve az államelnököt, hogy állíttassa le az egyház ellen folytatott törvénytelenségeket.
[Vincze Gábor: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1944-1989]

1943. augusztus 28.

Az aradi magyar konzul értesülése szerint néhány nap óta tömegesen kézbesítik ki a behívókat a magyar nemzetiségű férfiaknak, még olyanoknak is, akik egy-két hete szereltek le. A kiszivárgott hírek szerint munkaszolgálatra ("koncsentrára") hívják be őket. Három-négy havi munkaszolgálat után 14 napi szabadság engedélyezhető számukra.
[Balogh Béni: Dél-erdélyi magyarság 1940-1944]

SZAVAZÓGÉP

Melyik az idei nyár slágere?

ByeAlex: Hé Budapest 10
Ella Henderson: Ghost 4
Maroon 5: Maps 1
Nico and Vinz: Am I Wrong 3
Calvin Harris: Summer 11
Kelemen Kabátban: Maradjatok Gyerekek 24
Iggy Azalea: Fancy (feat. Charli XCX) 2
Egyik sem 153

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS