2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óvszerosztogatók csaptak össze szélsőjobbosokkal a Notre Dame előtt

2009. március 23. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Kommunista és környezetvédő aktivisták csaptak össze szélsőjobboldali fiatalok egy csoportjával a vasárnapi mise után a párizsi Notre Dame katedrális előtt. A rendőrség 11 személyt előállított, közülük egy személyt hatóság elleni erőszak miatt letartóztattak - közölte a prefektúra.

A verekedésre akkor került sor, amikor a mintegy harminc aktivista a Franciaországban rendezett AIDS-ellenes napok keretében óvszert kezdett osztogatni a híveknek és a turistáknak a legismertebb francia székesegyház előtt. Így akartak tiltakozni XVI. Benedek kijelentése miatt, amely szerint az óvszer csak súlyosbítja az AIDS problémáját. Két aktivista megsérült, őket kórházba szállították.

Az előző pápáról, II. János Pálról elnevezett téren először baloldali tiltakozást hirdettek meg, a Facebook közösségi oldalon pedig fiatal katolikusok békés ellenmegmozdulást. Innen értesülhetett az eseményről az a megközelítőleg húsz szélsőjobboldali fiatal, akik szemtanúk elmondása szerint baloldalellenes jelszavakat skandálva rátámadtak az óvszert osztogatókra és összeverekedtek velük.

Ezt követően a homoszexuálisok jogaiért küzdő Act Up nevű civil szervezet kezdte meg tiltakozó akcióját a katolikus egyházfő kijelentése ellen. Húsz tagjuk lefeküdt a katedrális elé és jelszavaikban az egyházat azzal vádolták, hogy az AIDS "cinkosa". Michael Quilliou, a szervezet főtitkára szerint békés megmozdulásukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy "miközben naponta nyolcezren halnak meg AIDS-ben, az óvszer az egyetlen eszköz az AIDS megelőzésére".

Válaszul néhány tucat felháborodott katolikus fiatal dalokat kezdett énekelni latinul, gyilkosoknak nevezték a tiltakozókat, néhányuk pedig tojásokkal és vízzel teli zacskókkal dobálta meg a jogvédőket. A két csoportot az akkor már nagyobb számban kivonuló rendőrök kordonnal választották szét, de beavatkozniuk ezúttal nem kellett. Az Act Up egyórás akciója után mindenki békésen elvonult, a rend helyreállt a téren. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS