2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kárpátalján megrongálták a vereckei emlékművet

2009. március 10. 10:02, utolsó frissítés: 10:04

Súlyosan megrongálták Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékművet; az esetről vasárnap este értesítették kirándulók az ungvári magyar főkonzulátust.

A múlt év júliusában felavatott emlékmű elleni támadás egybeesik azzal a kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely napok óta zajlik Kárpát-Ukrajna - kérészéletű - önálló államként történt kikiáltásának 70. évfordulója (2009. március 15.) alkalmából - jelentette Varga Béla, az MTI tudósítója.

Az ismeretlen tettesek leverték az emlékmű két alsó tömbjének kőburkolatát, megbontották a sarkait. Ugyancsak megrongálták az emlékjel fekete gránitból készült, kocka alakú oltárkövét, amelynek letörték a sarkait és részben az éleit. Az emlékmű északi oldalára a rongálók


"Budapest, gyakorolj bűnbánatot

Kárpát-Ukrajnáért!", a nyugati oldalára pedig a "Dicsőség Ukrajnának!" feliratot mázolták fel kék-sárga ukrán nemzeti színekkel. Az emlékmű tömbjeire kék-sárga horogkereszteket pingáltak, az oltárkő keresztje mellé pedig az ukrán címert festették. Az emlékjel déli oldalára az "1939. III. 15." feliratot, azaz Kárpát-Ukrajna magyar királyi honvédség által történt elfoglalásának dátumát írták.

A területileg illetékes volóci járási rendőrség nyomozócsoportjának vezetője szerint egyelőre nem tudták megállapítani, mikor történhetett az emlékműrongálás, és nyomokat sem sikerült rögzíteniük az éjszaka lehullott nagy mennyiségű hó miatt. Jegyzőkönyvet vettek fel, és bűnügyi eljárást indítanak az ügyben.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) hétfőn kiadott nyilatkozatában mélyen elítélte a honfoglalási emlékmű "meggyalázását és a hasonló megnyilvánulásokat, azok végrehajtóit, felbujtóit és eszmei támogatóit".

űA magyar szervezet nyilatkozatában - utalva a független Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 70. évfordulójára - megállapítja:


a kárpátaljai magyarság megérti

azoknak a polgártársainak az érzelmeit, akik e tiszavirág életű formációban az ukrán nép függetlenségének és szabadságának jelképét látják. Megérti őket, hiszen a kárpátaljai magyarság, miként erről többször tanúságot tett, híve a demokráciának, a népek és nemzetek szabad önrendelkezési joga biztosításának.

"Ezért döbbenti meg közösségünket hatványozottan, hogy az évfordulót egyesek a méltóságos ünneplés helyett a nemzetiségek közötti feszültség szítására, a magyar közösség lejáratására és megsértésére használják fel. Legfrissebb példája ennek a mások mellett a Kárpátalja kormányzójának és Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetének részvételével felállított vereckei honfoglalási emlékmű újabb meggyalázása" - emlékeztet a magyar szervezet.

Az UMDSZ felszólítja a helyi és az állami vezetést, hogy vonják felelősségre a társadalmi békét veszélyeztető egyéneket. A szövetség egyúttal


a nyugalom megőrzésére hív fel

mindenkit, és nemzetiségtől függetlenül arra kéri Kárpátalja lakosságát, hogy sem most, sem a jövőben ne engedjen az egyértelműen káros provokációknak.

A másik jelentős helyi magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felháborodását fejezte ki amiatt, hogy "ukrán szélsőségesek újra bemocskolták a vereckei honfoglalási emlékművet". A KMKSZ ezért felszólította az ukrán hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet, s a törvények értelmében járjanak el a tettesekkel szemben, akadályozzák meg a magyarság emlékhelyei ellen irányuló vandál cselekedeteket, és vessenek gátat a Kárpát-Ukrajna kikiáltása 70. évfordulója kapcsán felerősödött magyarellenes hangulatnak.

A magyar Külügyminisztérium elvárja az ukrán hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent az elkövetők kézre kerítéséért és példás megbüntetéséért. A magyar fél szorgalmazza, hogy ukrán állami hozzájárulással haladéktalanul induljon meg az emlékmű helyreállítása. Egyben kéri, hogy az ukrán hatóságok tegyenek meg minden szükséges intézkedést azért, hogy a jövőben hasonló atrocitások ne fordulhassanak elő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS