2019. február 23. szombatAlfréd
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bulgária levegője a legszennyezettebb az EU-tagállamok közül

2009. március 06. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Az uniós tagállamok közül Bulgária légszennyezettsége a legnagyobb: a szálló szennyező részecskék mennyisége az utóbbi években 55 mikrogramm/légköbméterre nőtt, miközben a 27 uniós ország átlaga 30 mikrogramm, olvasható egy uniós jelentésben, amelyet pénteken ismertetett a bolgár környezetvédelmi minisztérium. A megengedett uniós egészségügyi maximum 40 mikrogramm légköbméterenként.

Az uniós átlagnál jóval nagyobb szennyezést részben az elavult bolgár gépkocsipark, részben az uniós normáknak még nem megfelelő erőművek és iparvállalatok okozzák. A legszennyezettebb levegőjű város a nyugat-bulgáriai Pernik, ahol az átlagos légszennyezettség 92 mikrogramm légköbméterenként.

A nagyságra második bolgár város, Plovdiv ugyancsak magas, 70,9 mikrogrammos átlagot mondhat magáénak, miközben a főváros, Szófia lakói egy légköbméter levegőből átlag 62 mikrogramm szennyező részecskét lélegeznek be.

A szennyező részecskék koromból, a hószórás sómaradványainak szélfújta részeiből, pollenből, valamint a levegőben található mikrobákból állnak, és allergén hatásuk mellett rákkeltő hatásuk is lehet.

A jelentés szerint Bulgária 2011-től kötelezte magát az uniós légszennyezési normák betartására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS