2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszáz partra sodródott delfinből 48-at sikerült megmenteni Tasmániában

2009. március 02. 21:13, utolsó frissítés: 21:13

Partra sodródott mintegy kétszáz delfin Tasmania ausztrál szövetségi államtól délre egy szigeten. 140 elpusztult, 48 példányt azonban sikerült megmenteni - közölték hétfőn vadvédelmi szakemberek.

A 194 gömbölyűfejű és hét palackorrú delfint vasárnap este fedezték fel a King-sziget Naracoopa nevű partszakaszán, ahova hamarosan megérkeztek a mentőalakulatok. A mentésben résztvevők minden lehetséges eszközt bevetve sötétedésig próbálták visszaterelni az állatokat a vízbe. Később csónakok és jet skik segítségével akadályozták meg, hogy visszatérjenek a partra.

Pár hónapon belül ez volt a negyedik alkalom, hogy delfinek vetődtek partra. Az Antartisz felé vándorló állatok időről időre tömegesen sodródnak partra Ausztráliában és Új-Zélandon, a tudósok azonban nem értik ennek pontos okát. A furcsa jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az ember tengeri tevékenységével - például a hajózással - együttjáró hanghullámok zavarják meg az állatokat.

Januárban annak ellenére pusztult el 45 partra vetődött óriás ámbráscet, hogy önkéntesek napokon át próbálták vizesen tartani őket. Tavaly novemberben 150 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin veszett oda, miután kisodródtak Tasmánia sziklás partjaira. (mti/reuters/dpa/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS