2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belgrád felhördült a koszovói szerb diplomáciai képviselet ötletére

2009. február 12. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Egyöntetű, heves elutasítást váltott ki Belgrádban Hasim Thaci koszovói miniszterelnöknek az a keddi felvetése, hogy Szerbia ismerje el Koszovót, s létesüljön Pristinában szerb diplomáciai képviselet.

A magát egy éve függetlenné nyilvánító, eddig 54 állam által elismert volt szerb tartomány kormányának vezetője a február 17-i évforduló kapcsán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva tette ezt az ajánlatot.

A tíz évvel ezelőtt szerbeket gyilkoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik osztagparancsnokából lett, és Szerbiában tömeggyilkosként elkönyvelt politikus nyilatkozatára minden belgrádi megszólaló nemleges, erős érzelmi töltetű választ adott.

"Amit Thaci tegnap mondott, az ismétlése mindannak, amiről korábban beszélt, s nem kívánom kommentálni a koszovói szerb nagykövetség megnyitásáról mondottakat, mivel Koszovó Szerbia része" - jelentette ki Jelena Trivan, a belgrádi kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt szóvivője. A koalícióhoz tartozó Egységes Szerbia elnöke, Dragan Markovic szerint Hasim Thaci Belgrádban csak egy "börtöncellára hasonlító helyre" számíthat, mert lakat alatt volna a helye mindazokért a gazságokért, amelyeket Koszovóban a szerbek ellen elkövetett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS