2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbiában elutasítják az EP koszovói határozatát

2009. február 06. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

Szerbiában egyöntetű elutasításra talált az Európai Parlament Koszovóra vonatkozó csütörtöki határozata – egyetlen politikai erő sem értett egyet vele nyíltan. Az európai irányultságúnak nevezett kormánypártok, s az ellenzék képviselői együtt bírálták a holland előterjesztésre nagy többséggel megszavazott, Koszovóról szóló állásfoglalást, s az ahhoz benyújtott, de végül csak minimális fölénnyel elfogadott módosítást, amely felszólítja a Koszovó függetlenségét eddig el nem ismerő EU-tagokat, hogy csatlakozzanak a többséghez.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter szerint az Európai Parlament az EU-t megelőzve nem foglalkozhat külpolitikával. Az EU-ban a külpolitika felelőse a külügyminiszterek tanácsa, s abban azoknak az államoknak – Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia – a képviselői is jelen vannak, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Egyéb olyan EU-s intézményekben is, amelyeknek az álláspontja jogi erővel bír, megosztottak a Koszovóval kapcsolatos vélemények. Maga az európai parlamenti szavazás is jelzi, mennyire nincs egyetértés az EU-ban Koszovót illetően – mondta Jeremic.

Szlovákia már bejelentette, hogy az EP nyomására sem ismeri el Koszóvó függetlenségét. Ugyanakkor emberiességi okokra hivatkozva közölte, a koszovói útleveleket elismeri, s a koszovói útlevelek tulajdonosai beutazhatnak Szlovákiába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS