2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Parlament Koszovó elismerését kéri

2009. február 05. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Az Európai Parlament (EP) minimális szavazattöbbséggel úgy foglalt állást, hogy Koszovó függetlenségét helyes lenne elismerniük azoknak az uniós tagállamoknak is, amelyek ezt eddig nem tették meg.

Az EP csütörtöki strasbourgi ülésnapján elfogadott dokumentumban ugyanakkor méltatják, hogy Belgrád beleegyezett az EU jogi-igazságügyi missziójának, az EULEX-nek a koszovói jelenlétébe.

A Szerbiától csaknem egy éve függetlenné vált Koszovó ügyében előterjesztett határozati javaslatot nagy többséggel szavazták meg. Ám azt az - előzőleg szavazásra feltett - módosító indítványt, amely szerint az EP "szorgalmazza, hogy Koszovó függetlenségét ismerjék el azok a tagállamok is, amelyek ezt eddig még nem tették meg", csupán 289 igen, 265 nem vokssal, 21 tartózkodás mellett támogatták.

A független Koszovót eddig 54 állam, köztük a 27-ből 22 EU-tagország ismerte el, Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia nem.

Az elfogadott dokumentum szerint a szerb kormány konstruktív hozzáállást mutat, valódi tárgyalásokba kezdett a megállapodás érdekében, és "a negatív körülmények ellenére" megőrizte Európa-párti hozzáállását. Az EP-képviselők üdvözölték, hogy Belgrád beleegyezett az uniós misszió, az EULEX koszovói küldetésébe, és hogy ennek nyomán az EULEX "sikeresen jelen van Koszovó egész területén", beleértve az Ibar folyótól északra eső vidéket - vagyis a szerbek által nagy számban lakott Észak-Koszovót.

Az Európai Parlament - megerősítve korábbi állásfoglalását - elutasította Koszovó felosztásának gondolatát, ugyanakkor pedig hangsúlyozta, hogy végre kell hajtani a koszovói alkotmányban foglalt kisebbségvédelmi rendelkezéseket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS