2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hőhullám, erdőtüzek sújtják Dél-Ausztráliát

2009. január 30. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Hőhullám sújtja Dél-Ausztráliát, ahol az elmúlt napokban évszázados hőség-rekordok dőltek meg. Melbourne-ben, ahol jelenleg az ausztrál nyílt teniszbajnokság zajlik, immár harmadik napja 43 Celsius fokot mértek. Az ausztrál meteorológiai intézet szerint


még soha nem volt ilyen meleg

fennállása, 1855 óta. A déli part másik nagyvárosában, Adelaide-ben 100 év óta a legmelegebb hetet éli át a lakosság, miután hatodik napja 40 fok feletti hőség van. Ez utóbbiban mérték a nappali és éjszakai csúcsot is: szerdán nappal 45,7 Celsius fok volt, és a hőmérséklet éjszakára is csupán 33,9 fokra csökkent.

Mindkét városban több ezer lakásban áramszünet volt, mert az elektromos hálózat nem bírta a légkondicionálók okozta terhelést. Melbourne-t, Victoria állam fővárosát és a környékén lévő kisebb városokat erdőtüzek fenyegetik, mivel már 27 napja nem esett az eső. 1965 óta még soha nem volt ilyen hosszú szárazság itt. Rengeteg dolga van a mentőknek is: csütörtökön 1305 alkalommal kellett kivonulniuk, többnyire a hőség okozta rosszullétek miatt. Ez a szokásos igénybevételüknek több mint a kétszerese.

Nem kímélte a pokoli hőség az Australian Open versenyzőit és nézőit sem. Csütörtökön csak úgy tudták lejátszani a mérkőzéseket, hogy a szervezők az első találkozó előtt becsukták a teniszaréna nyitható tetejét. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS