2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia EU-tagságot akar, utána Koszovó státusának meghatározását

2009. január 24. 21:50, utolsó frissítés: 21:50

Koszovó végleges státusáról még dönteni kell, de csak azután, hogy Szerbia elnyerte az EU-tagságot - jelentette ki a Beta szerb hírügynökségnek szombaton a Koszovóval foglalkozó belgrádi minisztérium államtitkára.

Oliver Ivanovic szerint Belgrád a tárgyalások felújítását várja. Előtte azonban el kell jutni az EU-tagságig, mert akkor Európa nagyobb tisztelettel viseltetik majd Szerbia iránt, s az ország pozíciói jelentősen javulnak - fogalmazott.

Nem szabad alábecsülni azt a tényt, hogy Koszovót már 54 állam elismerte, ám ezek az országok - köztük a világ néhány vezető nagyhatalma - is tudják, hogy Koszovó státusa mindaddig nem lehet végleges, amíg azt Szerbia el nem fogadja - vélekedett Ivanovic.

A politikus úgy vélte, hogy Szerbia EU-tagságának nem lesz feltétele a volt déli tartomány függetlenségének elismerése. Ilyesmit eddig csak európai és amerikai politikai elemzőktől hallottam, de egyetlen befolyásos ország hivatalos képviselőjétől sem - mondta.

Az államtitkár szerint a Koszovóba vezényelt európai rendőri és bírói erő, az EULEX körül rengeteg a bizonytalanság. A kivonulni készülő, alaposan lecsökkentett létszámú ENSZ-közigazgatás, az UNMIK és az EULEX közötti viszonyt az ENSZ-főtitkárnak a Biztonsági Tanács által elfogadott beszámolója szabályozza. Ebben szerepel az a - szerbek és albánok viszonyát érintő - hat pont is, amelyben Szerbia, az EU és a főtitkár megállapodott, de amelyet a koszovói albán vezetés elutasít.

Meg kell találni a módját, hogy érvényt szerezzenek ezeknek az előírásoknak, amelyeket elfogadott a Koszovó függetlenségét elismerő Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is. Ezért a legnagyobb felelősség az UNMIK-ot, az EU-t, s különösen az Egyesült Államok pristinai képviselőit terheli, mivel az albánok szemében ez utóbbiak bírnak a legnagyobb tekintéllyel - fogalmazott Oliver Ivanovic. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS