2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdte működését a Koszovói Biztonsági Erő

2009. január 21. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

Szerdán megkezdte működését a Koszovói Biztonsági Erő, s ezzel elkezdődött a volt szerb tartomány önálló hadseregének kialakítása.

A 2500 fősre tervezett, s 800 tartalékossal is bíró alakulat feladata hivatalosan az, hogy (pontosan körül nem írt) vészhelyzetekben, (szintén meg nem határozott) incidensek esetén, illetve természeti katasztrófák megtörténtekor cselekedjen. Létrehozását a Koszovó jövőjéről szóló Ahtisaari-terv irányozta elő, de semmilyen érvényes nemzetközi jogi döntés sem rendelkezik róla.

Szerb részről a legmerevebben ellenzik a létrehozását. "Minden nemzetközi fórumon, a NATO-nál is ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy ezt a szervezetet oszlassák fel, mert nem növeli a biztonságot Koszovóban" - jelentette ki hétfőn Boris Tadic szerb elnök.

Még csak a parancsnok személye ismert: Sulejman Seljimi altábornagy, a most feloszló úgynevezett Koszovói Védelmi Hadtest eddigi parancsnoka. A szándékunk az, hogy az - ezután toborzandó - alakulat tábornokai és ezredesei között jelen legyen a szerb közösség legalább egy képviselője - mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Ibrahim Salja, a Koszovói Biztonsági Erő szóvivője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS