2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Növényvédő szerek használatát szigorítaná az EP

2009. január 14. 10:28, utolsó frissítés: 10:40

Megszavazta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden azt az európai uniós jogszabálytervezetet, amely újraszabályozza a növényvédőszerek használatát és forgalomba hozatalát.

A pozitív végső agrárminiszteri döntés esetében életbe lépő irányelv értelmében az EU területét három zónára osztanák fel, és az azonos zónába tartozó államok kölcsönösen elismernék a szerekre kiadott engedélyeket. Az EP úgy határozott, lehetőséget kell adni arra, hogy egy tagállam a saját területén történő engedélyezést szigorítsa, vagy éppen megtagadja abban az esetben, ha azt a területére jellemző sajátos mezőgazdasági körülmények, illetve az ott lakók vagy a környezet védelme indokolja.

Az új szabályozás szerint a növényvédőszerekben megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság bevonásával állítják majd össze. Ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely szerek forgalomba hozatalát engedélyezik. Ezt saját nemzeti döntés alapján tehetik meg, vagy az úgynevezett kölcsönös elismerés elve alapján.

A legtöbb hatóanyag használatát 10 évre lehet majd engedélyeztetni, bár az alacsony kockázatúak 15 évre szóló engedélyt is kaphatnak. A rákkeltő, a mutagén, a reprodukciót károsító, valamint az endokrin-zavarokat okozó, a "nem lebomló, biológiailag felhalmozódó és mérgező", illetve "a biológiailag nagyon felhalmozódó és tartósan nem lebomló" kategóriába tartozó kémiai anyagokat az új szabályozás lényegében betiltja.

A veszélyes anyagokat tartalmazó növényvédőszereket helyettesíteni kell biztonságosabb készítményekkel, ha elérhetőek ilyenek – szól a jogszabály. Az EP szerint ennek határidejét öt évről három évre kell csökkenteni. Az új jogszabály egyébként becslések szerint mintegy 22 rendkívül ártalmas összetevőt fog betiltani, szemben az 1991-es irányelvvel, amely mintegy 400 hatóanyagot tiltott be.

Az Európai Bizottság új irányelvtervezet dolgozott ki a növényvédőszerektől való függőség, az egészségre és környezetre gyakorolt hatásuk csökkentése, valamint az alternatív, nem vegyi módszerek támogatása érdekében is. Eszerint a tagállamoknak a peszticidek használatának csökkentésére nemzeti cselekvési terveket kell majd kidolgozniuk - mennyiségi célkitűzésekkel és menetrendekkel együtt.

A termőföldek levegőből történő permetezése az új szabályozás szerint - kevés kivétellel - tilos lesz. Közparkokban, sportpályákon, szabadidőparkokban, iskolaudvarokon, játszótereken és a közegészségügyi intézetek közelében, valamint a Natura 2000 uniós természetvédelmi hálózat által védett területeken csak minimális mértékben, vagy egyáltalán nem lehet majd növényvédő szereket használni. A tagállamoknak védeniük kell a vízfolyásokat és az ivóvizet is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS