2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feloldották a szmogriadót Budapesten

2009. január 13. 13:17, utolsó frissítés: 13:17

Feloldotta a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten Demszky Gábor főpolgármester, mert az elmúlt egy napban jelentősen javult a főváros levegője, a szállópor hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket a város két pontján. Vagyis a szállópor légköri koncentrációja nem haladta meg a 100 illetve 75 mikrogramm/köbméteres értéket.

A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már január 10-én szombaton elrendelte a főpolgármester, vasárnap délelőtt pedig a gépjárműforgalom korlátozását is bevezették Budapest egész területére. Az intézkedés értelmében a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhettek a főváros közigazgatási határán belül.

A Főpolgármesteri Hivatal mérései szerint hétfőn a páratlan rendszámú autótulajdonosok jelentős része nem közlekedett gépkocsijával Budapesten. Egy másik mérés szerint a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően. A rendőrség figyelmeztethette ugyan az autósokat a rendelet betartására, de nem volt módja szankcióra. Ezt a lehetőséget a közlekedési törvény módosítása teremthette volna meg. A kormány ezért hétfőn azt kezdeményezte, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó jogszabályok körét, valamint a szmogriadó tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely tartalmazza a módosítani szükséges jogszabályokat is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS