2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szennyezett Budapest levegője

2009. január 09. 15:52, utolsó frissítés: 15:52

Jelentősen megnőtt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében és péntekre megközelítette a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a fővárosi önkormányzat az MTI-vel.

A fővárosban elhelyezett 11 mérőállomás közül háromnál is túllépte a 75 mikrogramm/köbméteres tájékoztatási küszöbértéket a szálló por mennyisége. A levegő minősége részben a gázkorlátozás miatt olajjal üzemelő erőművek miatt romlott, ezért arra kérik az autósokat, hogy a szmogriadó elkerülése érdekében önkéntesen korlátozzák a járműhasználatot.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)honlapján olvasható elemzés szerint a levegőben a nitrogén-dioxid mennyisége is meghaladta az egészségügyi határértéket a város több pontján. A leginkább érintettek a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a leginkább érintettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.

Az ország több nagyvárosában is magas a szálló por koncentrációja. Egészségtelen a levegő Szegeden, Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban, Pécsen és Nyíregyházán is. Utóbbi városban jelenleg a szálló por koncentrációja meghaladja 100 mikrogramm/köbmétert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS