2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivonul az EBESZ-misszió Grúziából

2008. december 23. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Visszavonja grúziai misszióját január elsejétől az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – jelentette be hétfőn Bécsben a szervezet soros, finn elnöksége. A döntésre azután került sor, hogy Oroszország ellenezte a december 31-én lejáró küldetés meghosszabbítását.

Antti Turunen finn EBESZ-nagykövet hangsúlyozta: az 56 tagállamot számláló szervezet megfigyelői missziójának három hónapos technikai meghosszabbítását "egyetlen ország" utasította el. A nagykövet úgy vélekedett, hogy a hosszabbítás Dél-Oszétia – és Abházia – függetlenségének Moszkva által követelt elismerésén bukott el.

Az EBESZ grúziai missziója 1992-ben nyílt meg, és jelenleg mintegy 200 főből áll. Egyebek között azon dolgozik, hogy békés megoldást találjon a Grúzia és Dél-Oszétia közötti feszültségre, amely fegyveres konfliktushoz vezetett augusztusban. Az augusztusi grúz-orosz háború után a Dél-Oszétia és Abházia területére visszavonult orosz csapatok nem engedték be az EBESZ-megfigyelőket ezekbe a tartományokba.

"Oroszország azért akarja megakadályozni az EBESZ-misszió folytatását, mert háborús bűnöket követett el, beleértve a grúzok terhére végrehajtott népirtást" – jelentette ki Temur Iakobasvili reintegrációs államminiszter Tbilisziben. Giga Bokeria grúz külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország döntésével nemcsak Grúzia integritását és szuverenitását vonta kétségbe, hanem a nemzetközi jogot és intézményeket is.

Julie Finley amerikai EBESZ-nagykövet "nagyon súlyosnak" minősítette a fejleményt a térség és az EBESZ számára egyaránt. "Ebben az esetben egyetlen felelőse van a történteknek, és annak, ami történni fog, s ez az Oroszországi Föderáció" – hangsúlyozta. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS