2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cipővel dobálta meg Busht egy iraki újságíró

2008. december 16. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

Egy iraki újságíró egy pár cipőt hajított a bagdadi látogatáson tartózkodó George Bush amerikai elnök felé egy hétvégi sajtótájékoztatón. Muntaszir az-Zaidit, a Kairóból sugárzó iraki szunnita tévéállomás munkatársát még mindig fogva tartják a hatóságok a miniszterelnöki hivatalban kihallgatás, illetve alkohol- és drogtesztek elvégzése céljából – közölte egy iraki kormányzati tisztviselő.

Az al-Bagdadíja tévéállomás felszólította hétfőn az iraki hatóságokat, hogy "a demokrácia és a szólásszabadság nevében" haladéktalanul engedjék szabadon újságíró munkatársukat. Az al-Bagdadíja egyik munkatársa elmondta, hogy a cipődobálás Zaidi saját ötlete volt, és nem a tévécsatorna utasítására zavarta meg Bush elnök sajtótájékoztatóját. Kollégáját "igazi iraki hazafinak" nevezte, akitől szerinte nem volt váratlan egy ilyen akció.

Eközben országszerte több ezer iraki vonult az utcákra az újságíró szabadon engedését követelve. A bagdadi Szadrvárosban Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hívei amerikai zászlókat égettek, és Zaidi szabadon bocsátásáért tüntettek. Nedzsef szent városban néhány demonstráló a cipőjével dobált meg egy amerikai őrjáratot.

Zaidi kutyának nevezte Busht, és egy pár cipőt dobott felé annak vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén, amelyet Núri al-Máliki iraki kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott. Miközben a biztonsági tisztek kivonszolták a teremből, az újságíró azt kiáltotta oda Bushnak, hogy "Ön felelős irakiak ezreinek a haláláért". A lábbelik egyébként célt tévesztettek, az elnöknek sikerült elhajolnia előlük.

A 28 éves újságírót tavaly síita milicisták elrabolták, és egy hétig fogva tartották, végül az al-Bagdadíja közbelépésére engedték szabadon.

Az arab világban hétfőn megjelent újságok címplajukon hozták a repülő cipők elől elhajoló amerikai elnököt. Az al-Kudsz al-Arabi című, londoni székhelyű arab napilap honlapján azt írta az esetről, hogy Bush "háborús bűnöshöz méltó búcsúztatást" kapott.

Eddig 200 ügyvéd jelezte, hogy szükség esetén szívesen vállalja ingyen Zaidi jogi védelmét. A vállalkozó jogászok között nemcsak irakiak, hanem más nemzetiségűek, még amerikaiak is vannak. Halíl ad-Dulaimi, Szaddám Huszein iraki exdiktátor egykori védőügyvédje közölte: már felvette a kapcsolatot az arab ügyvédi kamarákkal, hogy megkezdhessék egy jogi csapat felállítását az újságíró védelmére.

>> a BBC a Bush-dobálásról [videóval] >>

A Moamer Kadhafi líbiai vezető lánya, Aisa vezette Vaataszimu jótékonysági szervezet hétfőn bejelentette, hogy a "bátorság rendjelével" tünteti ki a Busht cipőjével megdobó újságírót. "Az újságíró egyértelműen nemet mondott az emberi jogok megsértésére, és ezt ki is fejezte cipőjét George Bush amerikai elnök arcába dobva" – áll a közleményükben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS