2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megállapodtak az EU-kormányfők a kibocsátáscsökkentés menetrendjében

2008. december 12. 18:15, utolsó frissítés: 18:15

Megállapodtak az Európai Unió állam- és kormányfői annak részleteiben, hogy milyen módon teljesíthetők az EU-nak a káros éghajlatváltozás visszafogására vonatkozó célkitűzései, köztük a szennyező gázok kibocsátásának csökkentése 20 százalékkal a jövő évtized végéig. A kétnapos brüsszeli csúcstalálkozó zárásaként született megegyezés lehetővé teszi, hogy az EU a nemzetközi színtéren a klímaváltozás elleni harc élére álljon.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök történelminek nevezte az elért egyezséget. Felszólította egyúttal az EU nemzetközi partnereit, hogy kövessék az európai példát, és az ENSZ keretében zajló tárgyalásokon vállaljanak ők is kibocsátáscsökkentést. Európa az "egyetlen kontinens, amely kötelező szabályozást fogadott el, konszenzussal", emelte ki a francia elnök.

Az EU még ambiciózusabb teljesítményt, nagyobb mértékű - 30 százalékos - kibocsátáscsökkentést is kilátásba helyezett arra az esetre, ha nemzetközi partnerei, mindenekelőtt az Egyesült Államok is kötelező vállalásokat tesznek.

A kompromisszumos megállapodás az eredeti javaslatokhoz képest kedvezőbb részleteket tartalmaz a közép-és kelet-európai új tagállamoknak. Így például létrehoz egy szolidaritási mechanizmust, amely - tekintettel a rendszerváltás utáni erőfeszítéseikre - a többi országhoz viszonyítva többlet kibocsátási lehetőséget teremt ezekben az államokban, elsősorban a kevésbé szennyező iparágakban. A nagyobb szennyezőkre vonatkozó kibocsátás-kereskedelmi rendszer keretében tartott árverések bevételeinek 12 százalékát 2013 és 2020 között újraosztják, kizárólag az új tagállamok között. Bizonyos esetekben a tagállamok el is adhatják "megtakarításaikat".

A brüsszeli egyeztetések során mindazonáltal több tagállam - köztük Lengyelország és Olaszország - esetében is enyhítettek az eredetileg tervezett szennyezési korlátozásokon. Emiatt egyes környezetvédő szervezetek máris bírálták az uniót, mert szerintük attól kell tartani, hogy visszalép ambiciózus céljaitól.

A vitában legtovább a magyar delegáció habozott a kompromisszum elfogadásával. Gyurcsány Ferenc utólag is kifogásolta, hogy miközben a károsanyag-kibocsátás csökkentésére a tagországok vezetői 2007 tavaszán még az 1990 és 2020 közötti időszakra fogalmaztak meg 20 százalékos célkitűzést, az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság ezt később, egyes nagy befolyású tagállamok nyomására átírta, figyelmen kívül hagyva az 1990 és 2005 között megvalósult csökkentést.

A csomag értelmében az EU-tagállamok szintén 2020-ig összuniós szinten 20 százalékra emelik a megújuló energiaféleségek részarányát energiafelhasználásukban. Ennek elosztását azonban szintén az egyes államok adottságaihoz méretezték. Az ilyen forrásokban némileg szűkölködő Magyarország például az átlag alatt maradhat 13 százalékkal, míg a kedvezőbb helyzetben lévő Svédország a tervek szerint 49 százalékra emeli az arányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS