2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Muzulmán sírokra festettek horogkeresztet Franciaországban

2008. december 09. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Több száz muzulmán sírt gyaláztak meg hétfőre virradóra az észak-franciaországi Arras közelében található katonai temetőben. A csendőrség tájékoztatása szerint veteránok vették észre, hogy a sírokra feliratokat és különböző jeleket festettek ismeretlenek az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep kezdetén. Két év alatt harmadik alkalommal gyalázták meg a temető muzulmán sírjait.

A France Info hírrádió helyszíni tudósítása szerint a 40 ezer katona nyughelyéül szolgáló hatalmas Loretói Miasszonyunk temetőben gyakorlatilag mind az 576, Mekka felé néző sírt meggyalázták. Többségükre német nyelvű neonáci feliratokat és horogkereszteket festettek.

A csendőrség a helyszínt lezárta, amelyet szakértők vizsgálnak. Szóvivőjük úgy vélte, hogy a rongálások kísértetiesen hasonlítanak az előző két esetre, csak ezúttal sokkal nagyobb mértékű sírgyalázás történt.

Április 6-ra virradóra ugyanitt 148 sírra kerültek az iszlám vallást sértő feliratok, valamint konkrétan az észak-afrikai származású Rachida Dati igazságügyi minisztert gyalázó szövegek. A tettesek az egyik sírkőre disznófejet akasztottak. Egy évvel korábban, 2007. április 19-re virradóra pedig 52 sírra festettek náci jelszavakat és horogkereszteket.

Nicolas Sarkozy államfő közleményben fejezte ki "legmélyebb felháborodását". "Ez az alávaló és felháborító cselekmény a franciaországi muzulmán közösség ellen irányuló undorító rasszizmus kifejeződése" - olvasható az elnöki közleményében. Sarkozy azt kérte a hatóságoktól, hogy minél előbb azonosítsák az elkövetőket, és "szigorúan" ítéljék el őket.

Az áprilisi sírgyalázás ügyében még folyik a vizsgálat: két neonáci eszméket követő fiatalt helyezték vád alá, de mindketten tagadják, hogy közük volna a sírgyalázáshoz. Egyiküket már a másfél évvel ezelőtti ügyben is bűnösnek találták, és két év börtönbüntetésre ítélték, amelyből egy év volt letöltendő. Vele együtt a 2007-es sírgyalázásért még két személyt ítéltek el: egy férfit két év felfüggesztett börtönbüntetésre, egy fiatalkorú személyt pedig hét hónapi börtönre, ebből öt és fél hónapot felfüggesztettek.

A Loretói Miasszonyunk temető az ország egyik legnagyobb első világháborús katonai temetője: 13 hektáron alakították ki 1925-ben azon a csatatéren, ahol sok ezer francia és német katona halt meg 1914 októbere és 1915 októbere között. A francia seregbe több ezer embert az észak-afrikai gyarmatokról soroztak be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS