2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mumbai terror: fel akarták robbantani a luxusszállót

2008. november 29. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

A legfrissebb hírek szerint 155 halottja és 327 sebesültje van a szerdán kezdődött terrortámadásnak az indiai Mumbaiban – ezt közölte indiai helyi idő szerint már szombaton a CNN-IBN hírtelevízió.

Egy indiai tisztségviselő szerint az összehangolt terrortámadás elkövetői előre elrejtettek fegyvereket és robbanószert az egyik helyszínen, az Oberoi szálló egyik szobájában. Az indiai belső hírszerzés őrizetbe vett egy iszlám szélsőségest, aki négy nappal azt megelőzően kivett egy szobát a szállóban, hogy társai motorcsónakkal kikötöttek a tengerparti városban. Fegyvereket, illetve hosszú harcra elegendő lőszert és robbanószert – köztük 40 kézigránátot – rejtett el a szobában, ezenkívül a hírszerzési tisztségviselők találtak a helyiségben több hitelkártyát és egy mauritiusi személyi igazolványt – közölte a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. A másik megtámadott luxusszállodában, a Tádzs Mahalban indiai biztonsági források szerint még mindig egy vagy két állig felfegyverzett terrorista tartja magát.

A mumbai zsidó kulturális központot vezető rabbit, Gavriel Holtzberget és feleségét (két amerikai-izraeli kettős állampolgárt) is megölték a terroristák az intézményben – közölte a Beit Chabad amerikai zsidószervezet, amelynek a tagjai voltak. Az épületet pénteken indiai kommandósok megrohamozták, és megöltek ott két terroristát, de öt túszt is halva találtak.

Az indiai sajtó szerint Pakisztánban kaptak kiképzést a terroristák, a Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés. A Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió jelentése szerint ezt vallotta kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, Azam Amir Kaszav.

A kiképzés első szakasza három hónapig tartott. Ez idő alatt Azam Amir Kaszav a csoport néhány más tagjával együtt a lőfegyverek és a robbanóanyagok kezelését tanulta, a második szakaszban, egy másik táborban, a partraszállás műveletét gyakorolta – tudósított a Times Now, a biztonsági szolgálatok egy olyan tisztségviselőjére hivatkozva, aki jelen volt a terrorista kihallgatásán.

A kiképzés része volt az is, hogy számos videofelvételt megnéztek a támadásra készülő szélsőségesek Mumbai partvonalának különféle szakaszairól és a tervezett célpontokról. Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez. Továbbhaladásukhoz hatalmukba kerítettek egy indiai halászhajót, megölve a legénység tagjait. Mumbai partjainak közvetlen közelében, szerda este, felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodva a fegyvereket és a lőszereket.

A Times Now szerint az volt a terroristák fő elgondolása, hogy felrobbantják a Tádzs Mahal hotelt. Elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre ezt a tervüket.

Az India és Pakisztán között megosztott Kasmír pakisztáni részén működő radikális csoportok ernyőszervezetének vezetője elítélte a polgári személyek lemészárlását. Szajjíd Szalahuddin, az Egyesült Dzsihád Tanács vezetője tagadta egyúttal a Reuters hírügynökségnek adott szombati telefonos nyilatkozatában, hogy a tucatnyi kasmíri radikális csoportot összefogó szövetség bármely tagszervezete részt vett volna a támadásban vagy annak előkészítésében.

Az indiai hatóságok által leginkább gyanúsított Laskar-i-Taiba csoport nem tagja ennek az ernyőszervezetnek; az a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban alakult, és főleg pandzsábiakat toborzott soraiba. (mti/afp/ap/reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS