2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ BT rábólintott az EULEX-re

2008. november 27. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa áldását adta az Európai Unió Koszovóba telepítendő igazságügyi és rendőri missziójára (EULEX) szerdán. A BT egyhangúlag elfogadott elnöki nyilatkozatban kinyilvánította, hogy kedvezően fogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn előterjesztett jelentését, valamint "az ENSZ és más nemzetközi szervezetek együttműködését", amely az 1244-es számú BT-határozat kereteibe illeszkedik.

Diplomaták szerint ez a szándékosan homályos megfogalmazás azt jelenti, hogy a Biztonsági Tanács


jóváhagyta a főtitkár hatpontos tervét,

amelynek alapján az EULEX fokozatosan felváltja a koszovói ENSZ-közigazgatást (UNMIK). A mintegy kétezer fős EULEX a tervek szerint decemberben már teljes terjedelemben meg is kezdi a munkát Koszovóban.

A Biztonsági Tanács szerdán nyílt ülésen vitatta meg a helyzetet és a jelentést, mielőtt döntést hozott volna. A vitában Vuk Jeremic szerbiai és Skender Hiseni koszovói külügyminiszter egyaránt azt ígérte, hogy országa együtt fog működni az uniós misszióval. Hiseni arról biztosította az EULEX-ben részt vevő országokat, hogy Koszovó népe és intézményrendszere teljes mértékben támogatja az EU-missziót. Hangsúlyozta azonban, hogy az EULEX-nek Koszovó teljes területén működnie kell.

Az ENSZ-főtitkár jelentésében megerősítette, hogy az EULEX az ENSZ-hez hasonlóan szigorúan semlegesen fog viszonyulni Koszovó függetlenségének kérdéséhez. Koszovó februárban hirdette ki egyoldalúan függetlenségét, amit Szerbia nem hajlandó elfogadni. A Biztonsági Tanács nem foglalt állást a kérdésben, mivel a Szerbiával szövetséges Oroszország - vétójogának köszönhetően – a koszovói függetlenség elismerését célzó minden indítványt elbuktathat.

Az 1999 nyarán elfogadott 1244-es számú BT-határozat szerb szuverenitás alatt hagyta, de jelentős autonómiával ruházta fel Koszovót, ahol az ENSZ vette át a közigazgatást a NATO segítésével. E határozat, amelyben nem foglaltak állást Koszovó jövőbeni státusáról, továbbra is érvényben marad, még akkor is, ha az UNMIK jogköreinek jelentős részét az EULEX veszi át. (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS