2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Netanjahu elfogadna egy demilitarizált palesztin államot

hírösszefoglaló 2009. június 15. 14:17, utolsó frissítés: 2009. június 16. 10:32

Telepesek a leendő államról: "amikor kicsi, még aranyos, de később veszélyes vadállat lesz belőle". A balliberálisok Bushhoz hasonlítják az izraeli kormányfőt.Első ízben mutatott hajlandóságot egy korlátozott jogkörű – hadsereggel nem rendelkező – palesztin állam elfogadására vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A jobboldali izraeli politikus a Tel-Aviv melletti Bar Ilan egyetemen mondott, nagy érdeklődéssel várt beszédében vázolta fel a közel-keleti béketeremtéssel kapcsolatos politikai szándékait.

Netanjahu a béketárgyalások azonnali, feltételek nélküli újrakezdésére hívta fel a palesztinokat. Késznek mondta magát arra, hogy elfogadja a független palesztin állam létrejöttét az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében, de ehhez feltételeket szabott. Közölte: elfogadja a független palesztin államot, ha Izrael nemzetközi biztosítékot kap arra, hogy az előbbinek nem lesz hadserege, és a palesztinok elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként. Kikötötte azt is, hogy


a palesztin állam nem ellenőrizheti légterét,


s nem köthet szövetséget sem Iránnal, sem az utóbbi által támogatott Hezbollah libanoni síita mozgalommal. Amennyiben Izrael megkapja az általa kért biztonsági garanciákat és a palesztin állam demilitarizálására vonatkozó biztosítékot, kész egy "igazi" békemegállapodás megkötésére annak érdekében, hogy mellette létrejöjjön a demilitarizált palesztin állam – hangsúlyozta.

Netanjahu mindeddig vonakodott elfogadni, hogy a közel-keleti rendezés részeként megalakuljon a palesztin állam. Barack Obama amerikai elnök kormánya emiatt erőteljes nyomást gyakorolt az izraeli vezetőre.

Az egyik legvitatottabb kérdést érintve Netanjahu kizárta annak lehetőségét, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek Izraelbe. Szavai szerint a palesztin menekültproblémát – az 1948-1949-es arab-izraeli háborúban Izraelből elűzött palesztinok és több millió leszármazottjuk sorsát –


Izrael határain kívül kell rendezni.

A palesztinok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a menekülteknek jogukban áll hazatérni eredeti lakóhelyükre.

Az izraeli kormányfő elvetette azt is, hogy teljesen befagyasszák a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Közölte továbbá, hogy a zsidó államnak védhető határokra van szüksége, Jeruzsálem pedig egységes marad. Izrael az 1967-es háborúban megszállta, majd bekebelezte az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet, amelyet a palesztinok remélt független államuk fővárosává szeretnének megtenni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivőjén keresztül bírálta, a békefolyamat megtorpedózásával vádolta Netanjahut annak tel-avivi beszéde miatt. Abbász különösen a palesztin menekültekről és Jeruzsálem jogállásáról tett kijelentések miatt bírálta Netanjahut. A Gázai övezetet uraló Hamász szintén úgy reagált, elutasítja az izraeli miniszterelnök "rasszista és szélsőséges" ideológiáját.


A zsidó telepesek szintén élesen bírálták

a kormányfőt – a másik oldalról. Egyik vezetőjük egy "vadállat kölykéhez" hasonlította a palesztinok jövőbeli államát az Ynet izraeli internetes hírszolgálatnak adott hétfői nyilatkozatában. "Amikor még kicsi, aranyos, de mindenki tudja, hogy később veszélyes vadállat lesz belőle" – mondta Pinhász Vallerstejn.

A zsidó telepesek tanácsa arra figyelmeztetett közleményében, hogy a palesztin állam "elkerülhetetlenül felfegyverkezne", és fenyegetést jelentene Izrael létére nézve. Miután Netanjahu éveken át ecsetelte, milyen veszélyeket jelentene még egy hadsereggel nem rendelkező palesztin állam is Izraelre, sajnálatos, hogy most beleegyezését adta egy ilyen állam megteremtéséhez – fogalmazott "Júdea és Szamária telepeseinek tanácsa".

A balliberális Háárec provinciálisnak és a törzsi társadalom időszakára jellemzőnek nevezte Netanjahu beszédét. A beszéd az előző amerikai elnök, George Bush hivatali időszakát, és az általa emlegetett "gonosz tengelyét" idézte vissza – áll a lap internetes kiadásában hétfőn megjelent kommentárban.

A Háárec szerint Netanjahu "patriarchális, gyarmati üzenetet" küldött "a legjobb neokonzervatív hagyománynak megfelelően". E képletben – írta Akiva Eldar, a cikk szerzője – "az arabok gonoszok, de legjobb esetben is


hálátlan terroristák,

a zsidók természetesen a jók, a racionális emberek, akik felnevelik a gyerekeiket, és gondoskodnak róluk". "A palesztinoknak – ezeknek a külföldi betolakodóknak – lehet államuk, de csak akkor, ha megmutatják, hogy tudnak késsel-villával enni – de a legjobb, ha kés nélkül" – írta, hozzáfűzve, hogy igaz ugyan, hogy a jövőbeli palesztin állam demilitarizálását korábbi rendezési dokumentumok is tartalmazták, különbség viszont a Netanjahu-beszéd hangneme, az izraeli kormányfő megalázó és minden tiszteletet nélkülöző kijelentései.

Netanjahu "nem mutatott részvétet a jaffai menekültek iránt, nem vesztegetett szót arra, mit jelent a muszlimoknak Jeruzsálem". A "provinciális kijelentésekkel" nem az volt a cél, hogy megszólítsák az al-Dzsazíra arab tv-adó több százmillió nézőjét; Netanjahu ehelyett megnyugtatta a telepeslobbit, és eleget tett ultranacionalista külügyminiszterének, Avigdor Libermannak.

A követelés pedig, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt a zsidó nép államaként, még távolabbra tolta az izraeli arabokkal való megbékélést – állapította meg szerkesztőségi kommentárjában a Háárec.

Forrás: az MTI az AP, AFP, Reuters, APA, dpa alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS