2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiszivárgott: megtiltja az ENSZ az észak-koreai fegyverexportot

hírösszefoglaló 2009. június 11. 10:06, utolsó frissítés: 10:08

Szigorúan megbüntetik az országot az atomrobbantás miatt, állapodott meg a BT öt állandó tagja, valamint Japán és Dél-Korea.Hét kulcsfontosságú ország diplomatái megállapodtak szerdán az ENSZ-ben, hogy a korábbiaknál erősebb szankciókkal büntetik meg Észak-Koreát, mert a nemzetközi tilalom ellenére újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre nem régiben.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína) valamint az atomkísérlettel közvetlenül érintett Japán és Dél-Korea közel kéthetes, zárt ajtók mögött lebonyolított egyeztetés után jutott arra a döntésre, hogy további területekre kell kiterjeszteni a korábbi, nem eléggé hatékony szankciókat. A tervezet szövege egyelőre nem nyilvános, de gyakorlatilag kiszivárgott. Az Egyesült Államok szerdán a BT zárt ülése elé terjesztette, és esetleg a szavazást is meg lehet tartani róla már pénteken.


Elfogadása nem kétséges


az öt vétójogú hatalom egyetértése miatt. A BT határozottan követelni fogja Phenjantól, hogy állítsa le az összes nukleáris kísérletet és a ballisztikus rakéták kipróbálását, térjen vissza az atomsorompó szerződéshez, engedélyezze az ENSZ ellenőrzéseit nukleáris létesítményeiben, és folytassa a hatoldalú tárgyalásokat a nukleáris programjának a felszámolásáról.

A tervezett határozat felhatalmazást ad arra, hogy tiltott rakomány gyanúja esetén átkutassák a nyílt tengeren az Észak-Koreába tartó vagy onnan távozó hajókat, feltéve, hogy a hajó zászlaját biztosító ország ebbe beleegyezik. Ha nem – és ez észak-koreai zászló esetén bizonyos –, akkor felszólítják, hogy kössön ki egy megfelelő kikötőben, ahol a helyi hatóságok lebonyolíthatják az ellenőrzést. Ezt azonban nem lehet erővel kikényszeríteni. Ennek a kérdésnek az egyeztetése volt a legbonyolultabb diplomáciai feladat, és a megoldás azt tükrözi, hogy a nagyhatalmak nem akarják végleg elvágni a tárgyalások útját.


A tervezet megtiltja mindenféle fegyver exportját,

ami jelentős bevételektől fosztja meg Észak-Koreát, és a könnyű fegyverek kivételével megtiltja számára az importot is. Ugyanez a tilalom vonatkozik a nukleáris vagy rakétafejlesztéshez felhasználható anyagokra és árucikkekre.

Felszólítja az ENSZ 192 tagállamát, hogy akadályozza meg a pénzügyi intézményeknek és az egyéneknek is olyan pénzügyi szolgáltatások nyújtását, amelyek hozzájárulhatnak a tiltott fegyverekkel kapcsolatos tevékenységhez. Csak olyan, humanitárius célú támogatásokat engedélyez, amelyek közvetlenül a civil lakosság szükségleteit elégítik ki, vagy az atommentesítést mozdítják elő.

Észak-Korea május 25-én annak ellenére hajtott végre egy kísérleti nukleáris robbantást, hogy egy 2006-os BT-határozat eltiltotta ettől. Phenjan jelezte, hogy nem hajlandó engedni a nemzetközi nyomásnak, és orosz valamint dél-koreai források szerint ismét arra készül, hogy ballisztikus rakétát próbáljon ki.

Az ország vezető lapja, a Rodong Szinmun hétfőn azt közölte, hogy mindenféle szankciót hadüzenetnek tekintenek, kedden pedig a Mindzsu Dzsoszon napilapban jelent meg fenyegető cikk arról, hogy "könyörtelenül megtorolják", ha valaki "akár a legkisebb mértékben is" megsérti az ország méltóságát és szuverenitását.


Eközben az épphogy elkezdődött megbeszélések

ötven perc után megszakadtak Észak- és Dél-Korea küldöttsége között a keszongi ipari parkról. A találkozó előtt kiszivárgott hírek szerint a dél-koreai küldöttség fel akarta vetni annak a dél-koreai állampolgárnak a szabadon engedését is, akit március végén vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok az ipari parkban, mert állítólag bírálta a phenjani politikai rendszert.

Phenjan és Szöul képviselői az idén immár másodszor tanácskoztak a keszongi park sorsáról. Az előző tárgyalások nem hoztak eredményt. Jelenleg a keszongi ipari parkban több mint száz dél-koreai vállalat képviselteti magát, s 40 ezernél több észak-koreait alkalmaznak. A létesítmény sorsa május közepén vált bizonytalanná, miután Észak-Korea felmondta a közösen üzemeltetett komplexummal kapcsolatos megállapodásokat.

Phenjan egyúttal ultimátumot intézett a parkban megtelepedett dél-koreai cégekhez: vagy elfogadják a bérleti szerződések, bér- és adóügyi megállapodások új feltételeit, vagy távoznak az ipari parkból.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP/ITAR-TASZSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS