2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háborús bűntettek Gázában: nem sokat ért a palesztinok élete

hírösszefoglaló 2009. március 21. 09:48, utolsó frissítés: 13:36

“Ez volt a szép a gázai háborúban. Látsz egy férfit sétálgatni, s nem kell fegyvere legyen, lelőheted.” Izraeli katonák vallottak az offenzíva során elkövetett emberjogsértésekről.Független vizsgálatot követelnek izraeli jogvédő szervezetek a hadsereg által a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnök feltárására azt követően, hogy újabb katonák számoltak be polgári lakosokra leadott lövésekről – vált ismertté pénteken.

Mintegy tucatnyi emberjogi szervezet, köztük a B’celem és az Állampolgári Jogok Szövetsége egy közleményében úgy vélekedett, hogy a katonai ügyészség által kezdeményezett, polgári lakosok halálával foglalkozó két vizsgálat nem teremti meg az objektivitáshoz szükséges garanciákat.

Menahem Mazuz izraeli főügyésznek írott levelükben megerősítették: szerintük azzal, hogy a kormány elutasítja egy független vizsgálóbizottság felállítását az ügyben, Izrael nem tesz eleget a nemzetközi jog szerinti kötelezettségének.

Szárit Mikáéli, a B’celem szóvivője hangoztatta: az, hogy nem indult vizsgálat, miután a történtek az igazságszolgáltatás tudomására jutottak, és a sajtóban is megjelentek, kétségessé teszi a felelősök felkutatását célzó akaratot.
“Ez volt a szép a gázai háborúban.

Látsz egy férfit sétálgatni, s nem kell fegyvere legyen, lelőheted” – mondta egy katona az izraeli katonai akadémia elnökének, Danny Zamirnak, akit saját bevallása szerint sokkoltak a hadműveletben részt vett hallgatók történetei.

A harcokban részt vevő katonák beszámolóiból az derült ki, hogy izraeli hadsereg védtelen polgári lakosokat ölt meg a Gázai övezetben tavaly december végétől január közepéig tartó hadműveletben. A Jichák Rabinról elnevezett katonai akadémián végzett katonák beszámolói egy hírlevélben jelentek meg, amelyet az intézmény nyilvánosságra hozott.

A hadsereg először azt közölte, hogy nincs tudomása a történtekről, majd azt, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Az egyik megkérdezett elmondta, hogyan lőttek le egy asszonyt két gyerekével, akit korábban elengedtek, csak azért, mert a nő nem értvén az utasításokat másfele indult el az úton. Hidegvérű gyilkosságokról, palesztin tulajdon indokolatlan rombolásáról számoltak be; elmondásuk szerint a hadművelet során az a hangulat érvényesült, miszerint


a palesztinok élete nem sokat ér,

sokkal kevesebbet, mint a katonák élete. A parancs úgy szólt, a házakban található minden berendezési tárgyat dobjanak ki az ablakon – mondta egy katona.

Zamir szerint a gázai offenzívában résztvevők vallomásai olyan atmoszférát idéznek fel, amelyben a katonák feljogosítva érezték magukat nem kontrollált fegyveres erő használatára a palesztinokkal szemben. A beszámolókból az is kiderül, rabbik olyan dokumentumokat köröztettek a katonák közt, amelyben a beavatkozást a vallási háború terminológiájával írták körül.

"Minden cikknek egyetlen tiszta üzenete volt. Mi vagyunk Izrael népe, csoda következtében érkeztünk el ebbe az országba, most pedig harcolnunk kell azért, hogy gyökerestől kiírtsuk az idegenek népét, akik akadályozzák a Szentföld visszafoglalását” – mondta az egyik katona.

Ehud Barak védelmi miniszter az izraeli rádiónak azt nyilatkozta, az ügyeket kivizsgálják. “Továbbra is állítom, az egyik legerkölcsösebb hadseregünk van a világon.


Persze, lehetnek kivételek,

de nem kételkedem abban, hogy ezek esetről esetre ki lesznek vizsgálva” – mondta. “Sajnos, civilek esetenkénti megölése napirenden van a terrorizmus elleni harcban – mondta Yaron Ezrahi, a Hebrew University politológusa. – A hadsereg az hiszi, az izraeli elrettentő stratégia gyenge pontja az erős elkötelezettség, hogy ne öljenek meg civileket. Ez odáig fajult, hogy úgy értelmezték, időlegesen leküzdhető ez a gyengeség az elrettentés megerősítése érdekében.”

Richard Falk ENSZ-raportőr szerint a gázai offenzíva úgy tűnik, súlyos háborús bűncselekmény volt, mert nem tettek különbséget a civil lakosok és a fegyveres támadók között.

Palesztin jogvédők szerint 1434 megölt palesztinből 960-an civilek voltak – ezt az adatot Izrael nem ismeri el, a Hamászt vádolja azzal, hogy védőpajzsnak használta föl a polgári lakosságot. Falk szerint


ezt az állítást is ki kell vizsgálni.

Kiemelte: a civileknek nem volt ahová menekülniük, mert a határokat lezárták – ez pedig az emberiesség elleni bűntettek kategóriájába tartozik. Falk független vizsgálatot javasol, hogy az izraeli és a Hamász által elkövetett háborús bűnöket kivizsgálják, vallomásokat gyűjtsenek szemtanúktól és katonai parancsnokoktól egyaránt.

A zsidó származású raportőr azt is javasolja, az ENSZ Biztonsági Tanácsa állítson fel egy törvényszéket, amely a gázai háborúban elkövetett bűnökről hozna ítéletet.

Falk a Princeton Egyetem nemzetközi jogot előadó professzora. Decemberben a New York Times beszámolója szerint az izraeli hatóságok nem engedték be az országba, arra hivatkozva, hogy “ellenséges álláspontot foglal el Izraellel szemben”. Falk szerint ő nem ellenséges, hanem kritikusan viszonyul Izrael területfoglalási politikájához.Forrás: mti/afp, antena3.ro, bbc.co.uk, haaretz.com, nytimes.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS